El Gobierno baraja ampliar el estado de alarma más allá del mes de mayo
La ministra Carolina Darias durante una comparecencia. / RAMÓN DE LA ROCHA (EFE)

El compte arrere per a dir adéu a l’estat d’alarma i les restriccions semblava haver començat. Ara, no obstant això, podria allargar-se més enllà del 9 de maig. El Govern estudia ampliar la seua vigència amb la finalitat de disposar eines restrictives per a frenar la pandèmia.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha sigut la responsable de realitzar aquest anunci durant una entrevista a RNE. Darias no ha descartat l’ampliació, una decisió que encara no està presa i assegura tenir “que veure-ho”.

“Ara en el que estem és a baixar la incidència”, ha assenyalat. L’objectiu de Sanitat és arribar a una incidència acumulada de fins a 50 casos per cada 100.000 habitants. La xifra encara resulta llunyana i és que Espanya presenta actualment una IA de 132,25 en els últims 14 dies. En el cas de la IA de l’última setmana, les dades resulten molt més esperançadors amb 60,1 casos per cada 100.000 habitants.

A més, l’evolució epidemiològica no quedaria ací. Una vegada s’aconseguisca aquesta incidència, el pas per a tornar a un “escenari de normalitat” anirà més enllà. Segons la ministra, l’objectiu final per a això és arribar a una IA de 25 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta xifra és la que els experts assenyalen com a clau per a poder conviure amb un virus sense risc de col·lapsar el sistema sanitari.

Darias ha admès que aqueixa evolució dependrà del “comportament exemplar de la ciutadania”. Segons com estiga Espanya el mes vinent de maig, el Congrés dels Diputats prendrà una decisió. No obstant això, Darias s’ha mostrat partidària de comptar amb l’estat d’alarma com a eina de governança. Ha reconegut estar funcionant “quasi a la perfecció” i ésser una peça fonamental per a establir mesures com el toc de queda o el tancament perimetral.