La Generalitat modifica las medidas de seguridad para adaptarse a la nueva normalidad de la pandemia
Un agente de la policía portuaria de Valencia durante la pandemia.

La pandèmia del coronavirus ha obert un escenari desconegut que sembla que anirà adaptant-se fins que es trobe una cura. La Conselleria de Sanitat ha anunciat que aquest divendres es publicarà una resolució per a afrontar la nova normalitat amb seguretat. Aquesta introduirà algunes modificacions d’activitats que ja estaven regulades per a prevenir contra la COVID-19.

«Som la cinquena autonomia amb menor incidència acumulada amb 1,72 casos per cada 100.000 habitants mentre la mitjana d’Espanya se situa en el 4,49. Per tant, aquesta incidència ens indica que la situació de la Comunitat Valenciana està en un moment de contenció«. Així ho ha assenyalat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en roda de premsa abans d’avançar algunes de les mesures que apareixeran demà en el DOGV.

LIMITACIÓ D’AFORAMENTS EN UNIVERSITATS I DISCOTEQUES

La primera de les mesures anunciades ha sigut la referent a la situació de les universitats. Segons Barceló, en l’àmbit universitari l’aforament de les aules estarà reduït al 75% cara al pròxim curs.

A més, en el cas de no poder garantir la distància de 1,5 metres serà obligatori l’ús de màscara dins de l’aula. La nova normativa també adverteix de com s’haurà d’actuar en cas de detectar algun possible cas entre alumnes o professors.

Respecte a l’oci, si són activitats a l’aire lliure tindran una limitació de 300 persones. La xifra es redueix en els espais tancats on l’aforament serà del 75% amb un màxim de 100 persones. Els grups per a les activitats que s’hagen de dur a terme per a les activitats a l’aire lliure s’ampliaran de 15 a 20 persones.

En locals d’oci nocturn i discoteques no es podrà superar el 75% de l’interior. No obstant això, podran arribar al 100% a les terrasses sempre que es complisca la distància de 1,5 metres entre taules.

AGILITEN ELS PRÉSTECS BIBLIOTECARIS

En biblioteques l’aforament màxim serà del 75% amb distància de metre i mig. Ací es podran usar els ordinadors sempre que es realitze la neteja corresponent després del seu ús. A més, redueixen els temps dels préstecs bibliotecaris. Si fins ara els llibres prestats havien de mantenir-se sense ús durant dues setmanes, ara podran passar a altres usuaris després de 72 hores d’inutilització.

En els museus, cinemes, teatres i auditoris la capacitat estarà limitat al 75%. Les visites guiades seran de 30 persones. També es regulen els espectacles taurins amb major amplitud encara que no s’ha determinat el nombre de persones.

La resolució també comptarà amb mesures que no estaven contemplades anteriorment. Ací entraran acadèmies, autoescoles, escoles d’arts (teatre, música…), totes elles podran realitzar les seues activitats amb el 75%.

MESURES PER A REBRE ASSISTÈNCIA SANITÀRIA AMB SEGURETAT

Al marge de totes les mesures citades, la consellera ha explicat els protocols d’actuació en l’àmbit sanitari. «Estem vivint una situació que és totalment nova. Ens hem trobat amb el problema que els centres de salut estan rebent una gran quantitat de trucades telefòniques pel fet que durant l’Estat d’Alarma no ha sigut possible atendre’ls presencialment», ha avançat. Per a evitar aquesta saturació, Barceló ha avançat tres supòsits i com actuar en cada cas:

    1. Consultes que no precisen de visita amb el professional. En aquest cas es recomana cridar al centre en horari d’obertura. Asseguren que el preferible és a partir de les 10 hores ja que en la primera part del matí és quan es produeix el major pic de consultes.
    2. Problema de salut que no requereix d’atenció urgent. En els pròxims dies va ser possible demanar cita a través de l’app GVA +Salut. Descarregant-se en el mòbil o tables es podrà agafar cita amb el metge corresponent. A més, amb ella es podran seguir els tractaments i portar l’agenda de les cites amb especialistes.
    3. Consultes d’atenció mèdica urgent. En aquests casos s’ha d’acudir al seu centre de salut o PAC/PAS encara que siga fora de l’horari d’obertura.

En aquesta fase de recuperació també s’ha considerat oportú limitar l’aforament per seguretat i evitar així contagis. A més, s’han establit dos circuits que continuaran mantenint-se: COVID i no COVID. Això evita que els pacients puguen creuar-se i posar en risc la seua salut.

L’última mesura anunciada ha sigut l’ampliació dels horaris d’atenció. En tots aquells centres on siga possible hi haurà horari de vesprada. L’objectiu és no provocar un excés de consultes al matí i així oferir una amplitud d’horaris per als usuaris.

MESURES DE SEGURETAT EN FARMÀCIES PER A la NOVA NORMALITAT

També s’han posat mesures per a acudir a les farmàcies i evitar la freqüentació de pacients en aquestes evitant el risc de contagis. Algunes de les mesures de la pandèmia continuaran funcionant i és que Barceló ha assenyalat que «han vingut per a quedar-se«.

Una d’elles és que molts tractaments es podran prescriure sense necessitat d’acudir al centre de salut fent-se telemàticament. A més, la dispensació de medicaments en les farmàcies es podrà fer sense necessitat de la recepta física i es podrà fer presentant la targeta SIP.

També s’ha procedit també a la prolongació automàtica dels tractaments crònics fins al mes d’agost. Això ja ha evitat que un milió de persones hagen de desplaçar-se fins al centre de salut, un número que continuarà creixent en la nova normalitat.