concurso

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvat, ha anunciat que la Generalitat ha posat en marxa un concurs de disseny per a crear un pis pilot que “incorpore la innovació en perspectiva de gènere, flexibilitat d’usos així com equitat i diversitat habitacional”. En este sentit, ha destacat la importància d’innovar en “la renovació dels habitatges per a millorar la qualitat habitacional i atendre les necessitats específiques de les persones a cada moment de la seua vida”.

Salvador, que s’ha reunit amb els directors de les escoles tècniques superiors d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València, Iván Cabrera, i de la Universitat d’Alacant, Antonio Maciá, ha explicat que este concurs anirà dirigit als estudiants d’arquitectura d’estes universitats.

L’habitatge triat per a la seua renovació serà un pis de l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat, EIGE, que està situat a València en un edifici de la dècada dels anys 40, amb una superfície de 105 metres quadrats i una distribució convencional.

“Volem no solament renovar habitatges, sinó fixar el full de ruta, pensar el futur dels habitatges amb caràcter innovador que és un dels objectius de la conselleria i el que ens ha motivat a través de l’Institut Valencià de l’Edificació, IVE, a convocar este concurs que pretén ser un fòrum de debat sobre els nous dissenys d’habitatge i una via de conscienciació entre els futurs arquitectes”, ha apuntat Salvador.

Disseny que s’adapte a l’evolució de les persones

En este sentit, ha assenyalat que “en estos moments, molts habitatges no s’adapten a l’evolució vital o als canvis dels seus habitants, així com l’oferta residencial i els tipus d’habitatges responen moltes vegades a estructures familiars que no s’ajusten a les diverses realitats existents en l’actualitat”, ha indicat.

Durant la reunió en la que també estaven presentes la directora general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró; la directora de l’Entitat d’Infraestructura de la Generalitat, EIGE, Helena Beunza, i la directora de l’Institut Valencià de l’Edificació, IVE, Begoña Serrano; s’ha destacat que l’objectiu del concurs és incentivar la recerca en dos temes de gran rellevància en el moment actual.

D’una banda, la rehabilitació d’edificis i, per un altre, aprofundir en el disseny d’habitatges. Així mateix, la consellera ha indicat que se cerca “un efecte demostratiu en l’aplicació de la “perspectiva de gènere i l’equitat habitacional” en la casa, i que “puga tenir un paper didàctic en l’àmbit de les polítiques públiques d’habitatge”.

Alumnes d’Arquitectura

El concurs va dirigit a alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València i de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant en els seus estudis de la branca d’Arquitectura i poden presentar-se individualment o en equip amb estudiants d’altres escoles. Tota la informació es pot consultar en la web i els treballs es poden presentar fins al 27 de novembre.

El jurat, compost per experts en la matèria, valorarà l’adequació de la proposta a l’equitat habitacional, la contribució a la definició arquitectònica de noves estratègies habitacionales, el caràcter innovador de la proposta, l’ajust en els mitjans necessaris per a realitzar-la i la capacitat de ser extrapolada a nous casos.