Alexander

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) acull l’exposició “Caso de estudio. Ródchenko” que reuneix més de cent obres d’un dels artistes més destacats de l’avantguarda soviètica durant el període d’entreguerres, Alexander Ródchenko.

L’artista rus ha realitzat importants aportacions al món de la fotografia i el disseny gràfic a partir de 1921, quan va abraçar la causa del constructivisme i el productivismo.

En aquesta exposició, es mostren llibres, fotos, cartells i revistes de l’època procedents de la col·lecció de l’IVAM, de la Biblioteca del Museu Nacional Centre d’Art Regna Sofia i un important préstec del Archivo Lafuente de Santander.

Caso de estudio. Ródchenko” inclou algunes fites del disseny del llibre d’avantguarda com el llibre “Pro eto”, un poema per al qual Alexander Ródchenko va dissenyar la seua portada, així com un conjunt de fotomontajes per al seu interior, i que es va convertir en el primer llibre de poesia de la història il·lustrat amb la tècnica del fotomontaje.

La mostra també para esment a l’important paper que va exercir Ródchenko en la revista “LEF”, de la qual va ser encarregat de compilar fotografies per a il·lustrar els articles sobre cinema, literatura i art d’avantguarda. En “LEF”, l’artista també va dissenyar les seues portades amb la tècnica del fotomontaje amb imatges extretes de revistes populars de l’època amb un marcat sentit crític i humorístic.

L’exposició també analitza dihuit exemplars que Ródchenko i la seua dona, l’artista Varvara Stepánova, van dissenyar per a la revista propagandística “URSS en construcció”, impulsada per Stalin durant els anys trenta per a donar a conèixer al món els assoliments dels plans quinquennals del dictador.

La mostra està complementada per l’exposició documental “Un futur en construcció. El llibre soviètic en l’IVAM”, que presenta una selecció de cinquanta joies del disseny del llibre constructivista de la col·lecció del museu, per a contextualitzar i enriquir les aportacions de Ródchenko.

Aquestes obres estan realitzades pels artistes El Lisitzki, Gustav Klucis, els germans Stenberg, Kazimir Malévich i Salomon Telingater, i centra la seua atenció en un conjunt de publicacions que van ser realitzades en la dècada dels anys vint i principis dels trenta en l’antiga Unió Soviètica.

Podrà visitar-se fins al 26 d’agost en la sala 3 de l’IVAM.