Procesión de San Vicente Mártir en Valencia.

Com tots els anys per aquestes dates l’Ajuntament de València ha d’aprovar en el Ple, posterior a l’aprovació del dictamen en la corresponent Comissió municipal, la designació de les dues festes laborals de caràcter local, sumades a les quatre autonòmiques i vuit nacionals. És norma habitual que l’Ajuntament declare els dies de les festivitats dels seus patrons o en la festa de les Falles segons com es marquen les dates en el calendari cada any.

S’estableixen com a festes locals a incloure en el calendari laboral per a l’any 2021, com a dies inhàbils a efectes laborals, retribuïts i no recuperables, pel seu caràcter tradicional, els dies 22 de gener, celebració de Sant Vicent Màrtir, patró de la ciutat de València i el 12 d’abril, Sant Vicent Ferrer, Patró de la Comunitat Valenciana.

Es dóna la circumstància que en els últims anys, s’ha provocat la polèmica per l’intent de canvi de data i és que l’actual govern, té la intenció de traslladar la festivitat de Sant Vicent Màrtir a un diumenge, potestat que té l’Arquebisbat i en última instància l’ha d’aprovar el Vaticà. Intenció del govern a la qual s’han oposat aquests anys les associacions i col·lectius **vicentinos són contraris a modificar la data de la mort del Sant Patró i la tradició, que podria provocar que la celebració del sant passe desapercebuda un diumenge, a més en tota Europa se celebra el 22 de gener, ja que és el patró dels viticultors de França, Alemanya, Bèlgica i Suïssa, i cal recordar que existeixen 453 esglésies, ermites i llocs dedicats al Sant Patró.

Els defensors del seu trasllat al diumenge, addueixen que s’aconseguiria un festiu més per a les Falles, declarant llavors el 18 de març festiu local, que per exemple per al pròxim 2021, serien quatre dies festius, però aquesta circumstància canviaria i dependria del calendari cada any, designant la festa local qualsevol dia, perdent el caràcter de naturalesa tradicional que recomana la Generalitat Valenciana. En qualsevol cas, el Ple de l’Ajuntament no l’aprovarà per a aquest pròxim any.

Després del Decret 158/2020, de 23 d’octubre, del Consell, de determinació del calendari laboral en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, a primers de novembre la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball enviava a tots els Ajuntaments, amb motiu de la confecció del calendari laboral per a 2021, un escrit on sol·licita que al més prompte possible els remeten, després d’acord Plenari, les dues festivitats locals, que amb caràcter retribuït i no recuperable i pel seu caràcter tradicional, hauran de celebrar-se en 2021, concretant data i denominació.


Les festes locals propostes no poden coincidir en diumenge, amb una festa nacional o amb les tradicionals o traslladades que haja declarat el Consell d’acord amb l’article 45.3 del Reial decret 2001/1983 -vegeu en relació amb això últim el Decret 158/2020, de 23 d’octubre, del Consell, de determinació del calendari laboral en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana per a l’any 2021, que fixa les següents:

 

– Amb caràcter retribuït i no recuperable:

1 de gener, Any Nou

6 de gener, Epifania del Senyor

19 de març, San José

2 d’abril, Divendres Sant

5 d’abril, Dilluns de Pasqua

1 de maig, Festa del Treball

9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana

12 d’octubre, Festa Nacional d’Espanya

1 de novembre, Festa de Tots els Sants

6 de desembre, dia de la Constitució

8 de desembre, dia de la Immaculada Concepción

25 de desembre, Natividad del Senyor

– Amb caràcter retribuït i recuperable:

24 de juny, Sant Joan