El cap i casal, celebrarà hui la festivitat de Sant Vicent Màrtir, el patró de la ciutat de València, però també del gremi de sastres i modistes.

Però qui va ser Sant Vicent Màrtir? On se celebra aquesta festivitat?Quins actes se celebren entorn de la festivitat?

Vicente va ser un jove diaca martiritzat a València l’any 304 per ordre de l’emperador Diocleciano, que va despertar gran fervor entre la població.

Vicente va ser sotmés a València a la tortura del poltre.  Daciano va ordenar mutilar el cos i llançar-lo a la mar. Però les ones ho retornaven una vegada i una altra a terra.

El seu braç es venera a València des de 1970. Durant segles havia estat a Itàlia, però en 1948 va arribar a les mans del seglar Pietro Zampieri qui, després d’investigar el seu origen, li la va oferir al llavors arquebisbe de València, monsenyor Marcelino Olaechea, encara que abans la va sotmetre a diversos estudis per a atestar la seua autenticitat. En l’actualitat és a València, a la Catedral.

Quins són els actes més importants de la festivitat de Sant Vicent Màrtir?

La Catedral acull una missa solemne a les 10.30 oficiada pel Cardenal Cañizares. Al final d’aquesta, sobre les 11.30 hores, té lloc una processó general dedicada al Sant que recorre part dels llocs on, segons la tradició, va rebre martiri.

Al seu pas pel carrer Avellanes, el Sant és rebut amb una pluja de fulles de llorer llançades des dels balcons.

Hi ha actes en l’Ermita (Plaza d’Espanya), Església de Sant Valero (en Russafa) i en la Basílica de Sant Vicent de la Roqueta (Parròquia de Crist Rey i del Carrer sant Vicente). En està última se celebra una missa seguint el ritu hispà-mossàrab.

Aqueix dia estan obertes les xicotetes capelles que guarden la memòria del Sant i que la resta de l’any romanen tancades (en la Plaça de la Almoina i al Carrer Presó de Sant Vicent, al costat del Carrer de la Mar).

Una festivitat que se celebra de creus cap a dins

cruz cubierta
Imagen de la Cruz Cubierta/ Foto: Facebook No eres de la Cruz Cubierta Si..

Tradicionalment aquesta festa només se celebrava dins dels límits de la ciutat que estava delimitada per encreuaments, costum de la Corona d’Aragó en la qual a l’entrada i eixida de cada municipi se situava una creu.

La ciutat compta actualment amb 14 creus situades en els termes dels municipis que l’envolten.

La tradició continua i es continua utilitzant per a recordar que la festivitat de Sant Vicent Màrtir se celebra en el cap i casal, dins de les creus de terme.