Paiporta Món de Contes

La tercera edició del festival de narració oral Paiporta Món de Contes comença amb una programació plena d’històries, contes i llegendes per a totes les edats.

Des del 19 al 27 d’octubre, 11 narradores, narradors i companyies ompliran pràcticament tots els espais municipals de la localitat, inclosos tots els centres educatius, de la màgia i la importància de la paraula parlada, de la transmissió oral de coneixements i cultura, en més de 45 activitats diferents, entre les concertades i les obertes al públic, totes elles gratuïtes.

Divendres, a partir de les 19.00 hores i a la Biblioteca Pública Maria Moliner Ruiz, va ser l’estrena oficial de la programació de Paiporta Món de Contes amb una activitat de la companyia Pàmpol Teatre, que mostra a Paiporta per primera vegada l’exposició ‘Niñas valientes, mujeres fuertes’.

“Aquest festival és un emblema de la nostra localitat, un esdeveniment que reuneix les línies de la política cultural que hem aplicat des que governem: cultura a l’abast de tot el món, per a totes les edats, gratuïta, i que promou valors com la importància de la narració oral i de la multiculturalitat”, ha afirmat l’alcaldessa, Isabel Martín. De fet, cada any, Paiporta Món de Contes es dedica a un país del món, i enguany és el torn de Camerun.

Per a la regidora de Foment de les Arts Escèniques i Biblioteca, Teresa Verdú, “la cultura ha d’obrir-se, ha de traspassar països i fronteres”. Verdú ha comentat en la seua compareixença que “allò més important és la paraula, no devem deixar-la caure en l’oblit, hem de disfrutar-la, transmetre-la, i Paiporta Món de Contes fa avançar en aquest sentit, sempre des d’un punt de vista lúdic i cultural”.

També ha donat detalls del festival el seu director, Susu Benítez, que ha subratllat la presència massiva de dones en el cartell del festival, i ha agraït, en nom de les persones d’aquest sector, “l’aposta seriosa que es fa des de l’Ajuntament de Paiporta”, que ha convertit aquest festival “en un referent, tant per al públic com per als artistes”. Benítez ha afegit que, amb els més de 45 actes previstos per als pròxims dies, “es busca arribar a tots els públics, des de bebés de pocs mesos a persones majors”.

El director del festival ha destacat la presència de Boniface Ofogo ‘Boni’, representant del país convidat, Camerun, que actuarà els dies 22, 23 i 24 d’octubre. També es comptarà amb una narradora experta en contes i llegendes del continent africà, Ana Griott. A més, no faltaran seccions fixes com els ‘Contes per als sentits’, amb ‘Buen vino, buena tajada y no apurarse por nada’, de Victoria Gullón, o la sessió golfa dels ‘Contes per a després de sopar’, la nit del 26 d’octubre, amb Quico Cadaval. També es reserva per al dissabte 27, de matí, el passeig pel poble amb Domingo Chinchilla, que ha oferit un conte al final de la presentació davant dels mitjans de comunicació.

Totes les activitats del festival de narració oral Paiporta Món de Contes són gratuïtes, encara que algunes requereixen d’inscripció prèvia a la Biblioteca Pública Maria Moliner Ruiz. La informació sobre la programació, les narradores, narradors i companyies està disponible a la pàgina web del festival (paiporta.es/mondecontes).