Las farmacias empiezan a notificar los positivos de forma gratuita
Una caja con test de antígenos contra la COVID-19 en una farmacia. / ROBER SOLSONA (EUROPA PRESS)

Les farmàcies de la Comunitat Valenciana han començat hui a notificar i confirmar els resultats positius en els autotests d’antígens de forma gratuïta. Així ho ha anunciat la Conselleria de Sanitar després de l’acord aconseguit amb els col·legis professionals.

Aquest servei, que allibera la pressió de l’Atenció Primària, finalment serà gratuït. Aquest punt era el principal tema de conflicte per a aconseguir l’acord entre les entitats. Finalment, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha precisat que “no suposarà cap cost ni per a les persones que s’acosten a sotmetre’s al test ni per a les farmàcies”.

L’adhesió a aquest programa per part de les oficines de farmàcies és voluntària. A més, Conselleria compensarà el cost que suposa la validació i registre de casos per part de les farmàcies.

El sistema està orientat a les persones que presenten símptomes compatibles amb la Covid-19. El test s’adquirirà en les oficines de farmàcia i el ciutadà es farà la prova de forma presencial en l’establiment, segons ha explicat Sanitat en un comunicat. A més, el registre de dades personals per part de la farmàcia es farà sempre que la persona que se sotmet a l’autotest haja prestat el seu consentiment.

En el cas de ser positiu, la farmàcia comunicarà el resultat a Sanitat des del seu sistema de vigilància epidemiològic. De la mateixa manera, es podrà fer un seguiment dels casos sense necessitat que el pacient sol·licite cita. Així, els resultats positius no hauran de confirmar el resultat en els centres de salut.

Segons ha comentat Barceló, aquest acord permetrà una major ajuda en la identificació dels casos. A més, també ha esmentat que permetrà un major seguiment i descongestionamiento dels centres d’Atenció Primària.

COM SOL·LICITAR LA BAIXA LABORAL TELEMÀTICAMENT

Una altra gran novetat és la sol·licitud de la baixa laboral a través de una web habilitada per Conselleria. Així, el pacient podrà reclamar aquest permís que es concedirà de forma simultània amb l’alta per a set dies després.

Les persones que s’hagen fet un test d’autodiagnòstic a casa hauran de confirmar el positiu en qualsevol dels dispositius acreditats, incloent laboratoris privats o farmàcies per a repetir la prova en presència d’un professional i que aquests notifiquen el positiu a Sanitat.

En aquests casos, les baixes podran sol·licitar-se un dia després de conèixer el resultat a través d’Internet emplenant un formulari amb dades personals i el número del SIP. A través de la inspecció sanitària, el comunicat de baixa es comunicarà a l’INSS i d’allí a les empreses. Als set dies el treballador podrà reincorporar-se al seu lloc d’ocupació.