La infància és el col·lectiu que més ha acusat la precarización social generada per la crisi econòmica. Creu Roja Espanyola porta anys reforçant els seus programes d’Infància en dificultat social a través d’un enfocament integral, que aconseguix a més de 5.400 xiquets i xiquetes anualment a la Comunitat Valenciana. Per a millorar esta intervenció, contribuir al disseny de polítiques d’atenció a la infància i dotar al col·lectiu de majors oportunitats per al futur, l’organització ha elaborat el Butlletí de Vulnerabilitat Social sobre Infància a la Comunitat Valenciana.

L’estudi analitza la percepció de xics i xiques de 8 a 14 anys atesos a través del programa de Promoció de l’èxit escolar de Creu Roja Joventut. Entre altres dificultats, l’Informe presentat este matí a València, exposa que el 39,7% dels menors no pot pagar el menjador escolar, 10 punts per sobre de la mostra estatal (29%). Un de cada deu xiquets i xiquetes (9,1%) no realitza de forma regular alguna dels tres menjars principals del dia (desdejuni, menjar i sopar). A més, el 25,3% berenar habitualment en un local de Creu Roja Espanyola, xifra molt superior a la mitjana nacional (el 16%).

Estes dades posen en relleu una de les manifestacions més clares de la privació o manca material relacionades amb la pobresa infantil: l’alimentació insuficient o inadequada. L’informe també revela que el 66% dels xiquets i xiquetes es preocupa per les dificultats econòmiques per les quals travessa la seua família, més acusat en llars monoparentals. Alguns aspectes que concreten aquestes situacions de vulnerabilitat i indiquen baixos ingressos familiars: El 42,9% no pot anar al dentista i el 41,2% afirma que només una persona adulta té un treball estable.

La meitat dels menors assenyala que passa fred a l’hivern: el 47,4% de tots els casos. A més, el 31,8% afirma no tenir calefacció a casa. En este sentit, Creu Roja Espanyola va combatre en 2016 la pobresa energètica recolzant a 2.137 famílies en el pagament de rebuts de subministraments.

Èxit escolar

Respecte a l’acompliment acadèmic, el 73,6% dels xiquets i xiquetes està estudiant en el curs que correspon a la seua edat. No obstant açò, el 42% dels xics i xiques de 12 a 14 anys assenyala que no disposa del material adequat per a estudiar. Creu Roja va respondre a aquestes necessitats a través de 4.108 lliuraments de material didàctic i llibres en la Comunitat durant el passat any.

La intervenció de Creu Roja Espanyola amb la infància es duu a terme amb una perspectiva integral gràcies a prop de 900 voluntaris i voluntàries, fonamentalment de Creu Roja Joventut i d’assemblees locals de tota la Comunitat Valenciana. A més del projecte de Promoció de l’èxit escolar i altres actuacions d’Inclusió Social de la secció juvenil, l’organització duu a terme projectes d’acompanyament socioeducativo de joves extutelados, suport a la parentalidad positiva, intervenció familiar amb infància en risc social, primera infància, suport psicoeducativo a l’acolliment residencial i intervenció socioeducativa en menors sota mesures de responsabilitat penal.

A més d’estes programes específics, Creu Roja actua amb les famílies a través de la cobertura de necessitats bàsiques, Pla d’Ocupació i altres projectes que també beneficien directament als menors. “La precarización de les famílies té conseqüències directes en el desenvolupament dels xiquets i xiquetes, i és una barrera a la igualtat d’oportunitats”, ha valorat el president de Creu Roja Espanyola a la Comunitat Valenciana, Francisco Javier Gimeno.