El 39% de les famílies ateses per Creu Roja no pot pagar el menjador escolar

El 25,3% dels xiquets berena habitualment en Creu Roja, i el 9,1% no realitza alguna dels tres menjars principals diàries de forma regular.

La infància és el col·lectiu que més ha acusat la precarización social generada per la crisi econòmica. Creu Roja Espanyola porta anys reforçant els seus programes d’Infància en dificultat social a través d’un enfocament integral, que aconseguix a més de 5.400 xiquets i xiquetes anualment a la Comunitat Valenciana. Per a millorar esta intervenció, contribuir al disseny de polítiques d’atenció a la infància i dotar al col·lectiu de majors oportunitats per al futur, l’organització ha elaborat el Butlletí de Vulnerabilitat Social sobre Infància a la Comunitat Valenciana.

L’estudi analitza la percepció de xics i xiques de 8 a 14 anys atesos a través del programa de Promoció de l’èxit escolar de Creu Roja Joventut. Entre altres dificultats, l’Informe presentat este matí a València, exposa que el 39,7% dels menors no pot pagar el menjador escolar, 10 punts per sobre de la mostra estatal (29%). Un de cada deu xiquets i xiquetes (9,1%) no realitza de forma regular alguna dels tres menjars principals del dia (desdejuni, menjar i sopar). A més, el 25,3% berenar habitualment en un local de Creu Roja Espanyola, xifra molt superior a la mitjana nacional (el 16%).

Estes dades posen en relleu una de les manifestacions més clares de la privació o manca material relacionades amb la pobresa infantil: l’alimentació insuficient o inadequada. L’informe també revela que el 66% dels xiquets i xiquetes es preocupa per les dificultats econòmiques per les quals travessa la seua família, més acusat en llars monoparentals. Alguns aspectes que concreten aquestes situacions de vulnerabilitat i indiquen baixos ingressos familiars: El 42,9% no pot anar al dentista i el 41,2% afirma que només una persona adulta té un treball estable.

La meitat dels menors assenyala que passa fred a l’hivern: el 47,4% de tots els casos. A més, el 31,8% afirma no tenir calefacció a casa. En este sentit, Creu Roja Espanyola va combatre en 2016 la pobresa energètica recolzant a 2.137 famílies en el pagament de rebuts de subministraments.

Èxit escolar

Respecte a l’acompliment acadèmic, el 73,6% dels xiquets i xiquetes està estudiant en el curs que correspon a la seua edat. No obstant açò, el 42% dels xics i xiques de 12 a 14 anys assenyala que no disposa del material adequat per a estudiar. Creu Roja va respondre a aquestes necessitats a través de 4.108 lliuraments de material didàctic i llibres en la Comunitat durant el passat any.

La intervenció de Creu Roja Espanyola amb la infància es duu a terme amb una perspectiva integral gràcies a prop de 900 voluntaris i voluntàries, fonamentalment de Creu Roja Joventut i d’assemblees locals de tota la Comunitat Valenciana. A més del projecte de Promoció de l’èxit escolar i altres actuacions d’Inclusió Social de la secció juvenil, l’organització duu a terme projectes d’acompanyament socioeducativo de joves extutelados, suport a la parentalidad positiva, intervenció familiar amb infància en risc social, primera infància, suport psicoeducativo a l’acolliment residencial i intervenció socioeducativa en menors sota mesures de responsabilitat penal.

A més d’estes programes específics, Creu Roja actua amb les famílies a través de la cobertura de necessitats bàsiques, Pla d’Ocupació i altres projectes que també beneficien directament als menors. “La precarización de les famílies té conseqüències directes en el desenvolupament dels xiquets i xiquetes, i és una barrera a la igualtat d’oportunitats”, ha valorat el president de Creu Roja Espanyola a la Comunitat Valenciana, Francisco Javier Gimeno.