Más de 3.000 familiares de fallecidos por coronavirus presentan una querella contra el Gobierno

La Fundació Zaballos s’uneix a la iniciativa promoguda i iniciada per la plataforma El Dia Después i un total d’11 advocats de diferents parts d’Espanya, per a presentar davant el Tribunal Suprem una querella contra cadascun dels 23 membres del Consell de Ministres, en nom de més de 3.000 famílies que han perdut a una o més persones com conseqüència del COVID-19.

En la querella s’imputa al President del Govern, Pedro Sánchez, i a cadascun dels ministres. Se’ls acusa de homicidi imprudent en la gestió de la pandèmia del coronavirus qualificada de “irresponsable” i “nefasta”. L’Article 142 del Codi Penal castiga aquest delicte amb penes de fins a 4 anys per cada homicidi. Per això, des de Zaballos afirmen que en aquest cas podrien arribar a 6 anys per a alguns.

Fins al moment, 3.268 famílies han manifestat el desig que querellar-se. No obstant això, actualment són 116 les que s’han personat. A les altres se’ls ha negat el Certificat Mèdic de Defunció, necessari per a interposar l’acció. No obstant això, disposen d’un termini de diversos mesos per a poder lliurar-lo i així unir-se a la querella.

Els signants han explicat que demanaran per a cada imputat una pena de tres mesos i quinze anys. Això dependrà de la qualificació final per cadascun dels morts. A més, també podrien ampliar la querella amb delictes de prevaricació i omissió del deure de socors. De la mateixa manera, es podria incloure a assessors de Sanitat i fins i tot al director del Centre de Coordinació d’Emergències, Fernando Simón.

*Pot consultar el text complet de la querella en el següent enllaç: PREMA ACÍ.