Conclosa la setmana fallera va arribar el moment de fer reflexió sobre les festes, uns dies on les crítiques al col·lectiu no van tardar a arribar per part de “polítics, diversos mitjans i agents socials”. Així s’arreplega en l’últim comunicat emès per la Interagrupación de Falles de València, grup des del qual s’ha volgut denunciar “l’assetjament” al qual s’ha sotmès als fallers de la ciutat.

“No podem ni devem romandre indiferents davant l’assetjament al qual estem sent sotmesos el col·lectiu faller”, arranca el comunicat. “Els fallers han tornat a evidenciar el seu esforç i tenacitat en pro de la cultura valenciana, aportant a la ciutat, des de cada carrer, cada cantonada, una falla, la millor que han pogut pagar. Han apostat un any més per la nostra música, el nostre folklore, la indumentària més vistosa, la poesia festiva més satírica, la pólvora com a símbol de festa. Tot un al·legat en defensa d’un patrimoni cultural per a la humanitat”.

“Este patrimoni, pagat per la butxaca de milers de Fallers, l’hem volgut compartir
amb tots, veïns i visitants, es parla novament de més d’un milió de persones,
que un any més han deixat els seus diners en comerços, bars, restaurants, hotels, generant gràcies a la proposta fallera, un moviment econòmic de primera magnitud”.

Suport a les Forces de Seguretat de l’Estat

En matèria de seguretat els fallers asseguren que no se’ls pot fer responsables dels actes incívicos que es realitzen en aquestes dates ni de “la mala educació” o “el comportament vandàlic” ja que des del col·lectiu també estan interessats a gaudir d’unes festes segures.

Per a això, les diferents comissions contracten a “centenars de vigilants privats durant la setmana fallera”. No obstant això, asseguren que aquests no poden assumir funcions que no són de la seua competència com a multes o sancions ja que depenen de les Força de Seguretat de l’Estat.

carteristas
La Policia Local durant les festes celebrades el cap de setmana previ a les Falles.

Compromís de neteja

Altres de les qüestions més criticades durant les festes d’enguany ha sigut la neteja dels carrers. En este aspecte des de la Interagrupación de Falles s’assegura que després de la conclusió de les activitats diàries les comissions netegen el carrer perquè assenyalen que és la seua “obligació” i no fer-ho comporta “una possible sanció”.

En este aspecte el comunicat explica que en les diferents reunions del Bàndol de Falles ja s’ha reclamat la millora del servei municipal de neteja: “el que està passant a partir de les 4.00 del matí no és responsabilitat del col·lectiu faller, per tant és una evidència inqüestionable que el servei de neteja municipal està fallant i molt. La festa fallera deixa suficients beneficis a les arques públiques per a planificar una neteja de la ciutat en condicions”, recalquen.

Acabar amb el botelló

En la mateixa línia de la neteja, un altre dels aspectes més criticats en les Falles 2019 ha sigut la celebració de centenars de botellones per tota la ciutat i més els realitzats a l’entorn del Mercat Central i la Llotja.

Des del col·lectiu asseguren que es tracta de “un problema social” que ocorre tot l’any” i que per això no es pot titllar de responsables a “les revetles organitzades per les comissions falleres que acaben en els horaris establits pel bàndol”. Des del comunicat són clars en aquest aspecte i assenyalen que acabar amb els botellones incontrolats “és una responsabilitat de la nostra administració”.

L’entorn de la Llotja en les Falles 2019.

Serveis Públics

Les comissions falleres també han recordat que “aporten a la ciutat un mínim de dos urinaris per falla, siguen portàtils o els dels seus casals oberts, durant la setmana fallera”. Per tant es parlaria d’uns 800 condícies dels fallers enfront dels 300 urinaris instal·lats pel consistori. “Les xifres ho diuen tot. Novament veiem que necessitem una gestió concorde al volum de la festa. Imatges com les vistes als nostres carrers i monuments històrics, no pot succeir”.

Caos circulatori

Respecte al transport i la circulació des del comunicat es declara que “els fallers no són responsables de l’augment del caos circulatori” durant la setmana de festes d’enguany. Asseguren que totes les Falles es realitzen els mateixos actes i recorreguts pel que un augment dels problemes de circulació depenen de “la mala gestió o previsió en matèria de mobilitat”.

Conclusions de les Falles 2019

La Interagrupación de Falles conclou que “el diàleg i la convivència” són les dues vies per a millorar la festa valenciana. Afigen a més que “les Falles no són un problema” sinó que són un Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de “indubtable valor” sense oblidar els ingressos que generen.

Des del col·lectiu asseguren que continuaran “apostant per la responsabilitat, la reflexió i el dialogue, com a única eina per a solucionar tot allò que siga necessari”.

El PSPV propone una tasa turística que invierta en el monumento fallero

 

Los cinco bares de València que deberías visitar al menos una vez en la vida