A pocs mesos després de les primeres Falles com a Patrimoni de la Humanitat, l’Ajuntament de València i els artistes encarregats de les falles municipals de 2018 feien públics els detalls dels projectes que es plantaran al març en la Plaça de l’Ajuntament. Miguel H, com a autor de la infantil, i els creadors de la gran, Pepe Latorre i Gabriel Sanz, juntament amb el seu dissenyador, l’artista internacional Okuda San Miguel.

En el seu moment, Latorre i Sanz ja van destacar la seua il·lusió i implicació total com a autors per segona vegada de la falla gran: “Una falla diferent, amb una estructura de falla però amb personalitat pròpia i amb un joc de colors únic». A més, una proposta que incorpora al llenguatge faller codis visuals de l’art contemporani.

Ara, amb el rellotge en marxa per a la Plantà, aquests dos artistes, amb una àmplia i dilatada trajectòria artística en el món faller, malden per el taller perquè tot estiga llest.
Reconeixen que no està sent un treball fàcil, però sí apassionant. 7 Televalencia ha estat en la Ciutat de l’Artista Faller, i aquests són alguns dels titulars que remarquen sobre el seu treball i sobre el monument principal del Cap i Casal:

“Estem en procés de pintura i d’acabar coses que falten. Va a bon ritme, el que passa és que és una falla molt laboriosa, de molt treball de fusteria. Però tot s’està desenvolupant com estava previst”.

“És una falla molt diferent, no té gens que veure a la qual vam fer fa 10 anys. És més actual, més moderna i amb unes implicacions a nivell internacional, ja que col·labora amb nosaltres un artista que està treballant per tot el món, fent treballs en ciutats tan importants com Chicago, Las Vegas, Londres, Berlín… I açò, sempre és un valor afegit perquè la festa, que és actualment Patrimoni de la Humanitat, tinga una projecció cap a l’exterior”.


“Va a ser un conjunt de sensacions, no solament per la grandiositat (té 24 metres d’altura). El colorit que va a tenir va a ser impressionant”.

“És un treball laboriós, però d’altra banda gratificant, ja que estem fent alguna cosa diferent al que havíem fet fins ara”.

“Hi ha Fogueres que s’assemblen a falles i falles que s’assemblen a Fogueres. El qualificar d’una manera o d’una altra, és inherent completament al que s’està realitzant. El que estem fent és una falla amb el seu contingut, amb el seu disseny. Sí que és cert que, pels colorits i pel tipus de construcció que porta, pot associar-se al que s’ha fet moltes vegades a Alacant”.

“A València fa moltíssims anys ja es feien coses tan modernes com aquestes. Cal recordar a grans artistes com Lubel o Octavio Vicent, que va fer una falla dissenyada per Dalí. S’han fet coses més evolucionades del que podem pensar avui dia”.

Notícies relacionades:

http://7televalencia.com/ca/falla-municipal-forma/