Fotografía de la exposición 'Els músics de les aigües'.

València és blau, verd i marró, és horta i mar: agricultura i pesca. A part de la seua rellevant horta, gaudeix d’una pesca artesanal mil·lenària que ha configurat els seus mercats i barris marítims, a més de contribuir a la preservació de l’Albufera. D’esta manera l’art i gastronomia valencians avalen la pura identitat mediterrània.

La ciutat alberga un patrimoni pesquer viu d’alt valor cultural, econòmic, social i mediambiental. Sense anar més lluny, La Confraria de Pescadors del Port de València, la Comunitat de Pescadors del Palmar, l’Associació d’Anguleros del Perellonet, l’Associació de Clochineros del Port de València o l’Associació de Pescadors de Rail de Pinedo atresoren un coneixement centenari que ha propiciat l’economia local, facilitant així la continuïtat dels ecosistemes marins i litorals.

A pesar que aquesta herència és única a Europa, els valencians i moltes institucions públiques locals desconeixen completament la seua riquesa i valor. Per a acostar este gran llegat a la ciutadania, la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València ha promogut una sèrie d’accions. Entre elles, l’exposició de fotografia i vídeo “Els músics de les aigües”, que podrà veure’s en EL MOLI LAB des del 17 de gener fins al 28 de febrer de 2019. La mostra ha comptat amb la participació de l’Ajuntament de València, la Comunitat de Pescadors del Palmar, el GALP Gandia Albufera i Empodera Consultors.

Fotografia de l’exposició ‘Els músics de les aigües’.

Els autors –el fotògraf José Luis Iniesta i el videógrafo Sergio Maldonado– han acompanyat als pescadors que cada matí realitzen esta pacient labor en aigües valencianes, i ho il·lustren d’esta manera. Un ritual invisible però necessari en el qu els músics de la mar afinen a l’alba els seus instruments per a obtindre les millors notes, aqueixes que més tard ens oferiran en una sintonia de sabors únics.

José Luis Iniesta i Sergio Maldonado han compartit intenses jornades de treball amb els pescadors i han intentat sobretot conèixer i entendre la personalitat del pescador, per a transmetre el que representa l’art de la pesca des de la seua dimensió més humana.

Els autors d’aquest treball documental han volgut mostrar-la des de dins cap a fora, tractant de percebre com l’ésser humà acaba forjant el seu propi caràcter amb el seu treball. “He contemplat diferents entorns per a situar a l’espectador en el mapa, no oblidant mai que la vertadera geografia, la més sincera i indubtablement la més important, és la de l’ésser humà” afirma Iniesta, coautor de “Els músics de les aigües”.

L’Eòlica se presenta como la nueva atracción turística de Valencia