L’exposició ‘Reinventando la representación: el arte holandés de entreguerras’ reuneix per primera vegada a Espanya un conjunt de 28 obres d’aquest període creatiu cedides pel Kuntsmuseum Donen Haag de La Haya (Països Baixos).
Es tracta d’un nou cas d’estudi de l’IVAM que recupera el realisme holandès d’entreguerres, un corrent ignorat, i fins i tot condemnada, tant pel que li va precedir (els experiments formals del primer quart de segle) com pel que va venir després (l’art abstracte que es va imposar després de la Segona Guerra Mundial).
La mostra, que podrà visitar-se fins al 19 de gener, permet contextualitzar una part de l’els fons del museu centrats en les qualitats expressives i representacionals de l’art figuratiu d’entreguerres amb representants tan emblemàtics com George Grosz, Max Beckmann i Otto Dix al costat de les aportacions més existencials dels artistes holandesos.
La figuració en totes les seues variades formes ha sigut una constant en els discursos teòrics de l’art del segle XX, al costat dels altres conceptes dominants més hermètics o generalistes centrats en l’abstracció i el surrealisme. Esta alternativa basada en l’estudi de la condició humana va suposar una volta a la representació que va servir de refugi davant un món que oscil·lava entre la barbàrie i l’acarnissament durant el període d’entreguerres. La figuració va tenir una àmplia florida en països europeus com Itàlia, Alemanya i Holanda.
En aquest terreny de les tècniques realistes que defineixen l’aproximació figurativa ocupen un lloc destacat les mirades agudes i penetrants d’artistes com Charley Toorop (1891-1955) i Pyke Koch (1901-1991), que van aportar les seues atmosferes envolupants al realisme màgic holandès i van ampliar la tipologia enormement complexa i diversa del concepte del retrat.