Fin del estado de alarma: no se podrá limitar las reuniones
Diversos ciutadans gaudeixen de les terrasses durant la pandèmia. / EFE

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mantingut aquest dimecres una nova reunió amb persones expertes de diferents àmbits per a abordar l’evolució de la pandèmia de COVID-19 en la Comunitat Valenciana.

En ella, els experts s’han mostrat partidaris d’implantar noves restriccions per a frenar la cinquena ona. Els científics han recordat que el coronavirus continua molt actiu i ha de “extremar-se la prudència”.

A més, han advocat per continuar amb les mesures de prevenció bàsiques. Aquestes són: distància de seguretat, ús de màscara i ventilació dels espais tancats. De la mateixa manera, s’insta a continuar complint amb els confinaments preventius en cas de contacte estret amb un positiu.

Serà aquest dijous quan totes aquestes recomanacions s’analitzen en la Mesa Interdepartamental. D’ella dependran les noves restriccions que s’implantaran en la Comunitat Valenciana i que per tant modificaran l’actual decret que anava a estar en vigor fins al dijous 15 de juliol.

LES 14 POSSIBLES MESURES DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Respecte a quins seran aqueixes mesures adoptades per a pal·liar la cinquena ona de la pandèmia, la Generalitat Valenciana no ha revelat cap d’elles. L’oci nocturn, l’hostaleria i les reunions socials són les que més possibilitats de canvi tenen. A més, autonomies com Catalunya, Navarra o Balears ja han adoptat algunes d’elles.

Hui dia, la Comunitat presenta una incidència acumulada superior als 200 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta quantitat de contagis la fa estar en “risc alt” segons el semàfor del coronavirus establit pel Ministeri de Sanitat.

De seguir-se el pla del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, l’autonomia hauria de complir amb el que s’estableix en el nivell 1 d’alerta. Algunes de les mesures que contempla són:

 1. Reunions socials de màxim 10 persones.
 2. Hostaleria amb aforaments del 50% a l’interior i taules de sis persones. També es prohibeix el consum en barra.
 3. Oci nocturn amb aforament del 50% en interior i taules de fins a sis comensals.
 4. Comerços amb aforament reduït al 75% de la seua capacitat.
 5. Mercats ambulants amb tres de cada quatre llocs oberts.
 6. Platges amb possibilitat de control d’accés si es detecta molta presència.
 7. Piscines al 75% de l’aforament.
 8. Vetles amb limitació del 50% en interiors i sense límits en exteriors.
 9. L’aforament dels llocs de culte, incloent celebració de noces, es redueix al 50%.
 10. 50% de l’aforament en locals de joc com a bingos o casinos. Màxim de 10 persones per taula.
 11. Els congressos i conferències professionals no poden superar el 75% de l’aforament. També han d’evitar les aglomeracions en els descansos.
 12. Els centres de formació no reglada (acadèmies o autoescoles) restringeixen aforament al 75%. El mateix succeeix amb les oposicions.
 13. Cinemes, teatres o altres sales culturals es limiten al 75% de l’aforament.
 14. Museus i biblioteques oberts sense límit d’aforament però garantint la distància de seguretat.