Un discurso del Rey Juan Carlos y el autogobierno de Cataluña, primeras preguntas de la Selectividad
Estudiantes valencianos en el examen de Historia de España de las PAU 2022. / UPV

L’examen d’Història d’Espanya ha sigut el primer a obrir la Selectivitat 2022 de la Comunitat Valenciana. Enguany ha provocat sorpreses entre els alumnes ja que no han aparegut els temes estrela de la selectivitat: franquisme i Segona República. La Transició i l’autogovern de Catalunya han acaparat la major part de les preguntes.

L’examen ha estat format per cinc qüestions de diferents puntuacions. Cadascuna d’aquestes, oferia la possibilitat de triar entre dos opcions: segle XX i segle XIX.

Els alumnes, en relació amb el segle XX, han hagut de definir “Transició Política” i “Autonomia Polítiques”. Encara que, també s’oferia dues opcions en relació al segle XIX, “Inquisició” i “Constitució”.

A més, se’ls ha preguntat pel “procés de reforma política a Espanya des de novembre de 1975 i les principals disposicions legals per a la democratització i organització territorial de l’Estat espanyol”.

Per a aquells que han preferit realitzar les preguntes del segle XIX han hagut d’explicar les principals reformes polítiques del Trienni Liberal, fent especial èmfasi en les mesures que van afectar la religió.

D’altra banda, els estudiants han hagut de comentar dos textos del segle XX. En concret s’ha tractat de un discurs del Rei Juan Carlos I als Estats Units (1976) i un fragment de l’Estatut de Catalunya (1979).

Per a acabar, els que han seleccionat el segle XIX han hagut d’analitzar un fragment de “Gaseta Extraordinària de Madrid” i “Carta de comiat del bisbe d’Ohihuela”.