Friday

(EFE).- El Black Friday s’ha consolidat com una de les dates més atractives per a les compres nadalenques. El ball d’ofertes és constant, per la qual cosa des de les associacions de consumidors conviden a “comparar preus i no deixar-se portar pels descomptes” amb la finalitat d’evitar “ser víctimes d’un engany”.

En declaracions a Efe, el portaveu de Facua-Consumidors en Acció ha advertit que moltes empreses “unflen els seus preus” per a després aplicar descomptes que no afecten al valor de referència del producte. Per açò, per a evitar el “engany”, l’agrupació ha aconsellat l’ús de les noves tecnologies per a comparar en temps real el preu de venda al públic d’un producte en diferents establiments.

“Antigament, el consumidor havia de desplaçar-se a una altra tenda per a comprovar si el preu d’un producte era diferent. Ara no. Ara podem mirar en les plataformes quin és l’establiment que oferix el millor preu”, ha assegurat el portaveu.

El 43% dels productes no canvia el seu preu

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha tornat a monitorizar durant un mes els preus de dotze tendes “online”, entre les que s’inclouen Amazon, Carrefour o El Corte Inglés, per a comprovar la seua evolució en eixe període.

Després d’analitzar més de 13.000 productes, ha constatat que “més d’un 43 % no han variat el seu preu” des del 24 d’octubre al 22 de novembre últims. Respecte als quals sí varien, continua predominant lleument les baixades (29,2 %) enfront de les pujades de preus (27,3%). Els productes amb baixades més freqüents són els tecnològics, com a càmeres, mòbils i televisors.

Per la seua banda, l’Associació General De Consumidors (ASGECO) ha remarcat a Efe la necessitat de definir el preu de referència, que és el que “pot variar”. “Els preus són lliures. Si una empresa decideix augmentar-ho la setmana anterior, pugues, però en realitat no els estan aportant informació veraç al consumidor”, ha assenyalat l’organització.

La ‘Black Week’

Durant enguany, molts comerços han allargat les seues ofertes a tota la setmana, popularitzant el terme “Black Week” per sobre de “Black Friday” (divendres negre). Una estratègia que, segons l’ASGECO, fa que el consumidor “puga perdre la noció de quin és el preu real d’un producte”. “Açò crea una frustració i fomenta la compra per impuls, perquè a més avisen que l’oferta solament va a durar un dia o una hora, i açò és una manera d’impedir al consumidor que puga actuar amb autocontrol”, han lamentat.

De fet, Facua ha presentat una enquesta que reflecteix que un 83 % dels consumidors creu que “la gran majoria de comerços ofereix falsos descomptes en una part dels seus productes durant el Black Friday”. Segons el seu portaveu, aquest percentatge reflecteix la percepció dels consumidors que s’està produint un “engany en el mercat”. Açò posa el focus, d’una banda, en “les empreses que produeixen frau”, i, per un altre, en “la inacció de les administracions de consum de les comunitats autònomes”, les quals “no fan públiques les irregularitats que es denuncien i que verifiquen”.

Des d’ASGECO han matisat que el Black Friday “no són rebaixes, és una campanya de màrqueting”, per la qual cosa han aconsellat cautela i paciència als consumidors. “En període d’ofertes, l’estalvi real no és comprar un producte que no necessites molt més barat, sinó comprar un producte que necessites al millor preu”, ha sentenciat el responsable de l’organització.