Les festes majors de Xest se celebren en el mes d’octubre en honor a Sant Lucas Evangelista, i són conegudes com les Festes de la Verema. Una figura clau dins dels festejos és la de la Reina, un càrrec que ostentarà la jove Eva Pérez, qui ha estat en el programa ‘Vive las Fiestas’, de 7 Televalencia, després de la seua recent elecció.

Contenta, satisfeta i esperant, juntament amb la seua cort d’honor ( 46 senyoretes), per a gaudir de “aquesta experiència que només es viu una vegada”, en unes festes “peculiars i úniques” i que “qui ve repeteix”.

Les festes d’octubre, popularment conegudes com les de la Verema, donen començament amb un emotiu acte; la Presentació de la Reina i de la seua Cort d’Honor. Per a aquest esdeveniment de proclamació, en el mes de setembre i summa vistositat, les mares i pares dels joves treballen durant mesos en la construcció d’un tron que simbolitze i contemple la tradició, cultura, i història del poble. La seua confecció és totalment manual i amb materials com el paper, cartó, la fusta o les teles.