La Consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha mantingut una reunió amb els representants de la plataforma cívica Campanar per a presentar el disseny arquitectònic i les prestacions assistencials del nou centre de salut Campanar II i del centre d’especialitats d’alta resolució Campanar situats en l’Espai Sanitari Campanar Ernest Lluch.

Durant la reunió, Carmen Montón ha assenyalat que “la planificació i estructuració d’aquest nou espai sanitari situat en plena ciutat de València està pensat per a oferir uns serveis sanitaris d’excel·lència als ciutadans del barri, del departament i de l’àrea metropolitana”.

A més, “tot s’ha programat per fases de manera que els ciutadans del barri de Campanar i del departament de salut de La Fe puguen comptar com més prompte millor amb els serveis assistencials fins que finalitze la construcció del projecte en el seu conjunt”, ha afegit la consellera de Sanitat.

Centre de Salut Campanar II

El nou centre de salut de Campanar II tindrà una població assignada de 30.892 habitants, que és la població situada en els voltants de l’hospital La Fe de Campanar i que actualment són atesos en el centre de salut Economista Gai i el consultori auxiliar de Tendetes.

El centre comptarà amb urgències 24 hores i amb Cirurgia Menor i disposarà de diverses àrees funcionals per a poder donar cobertura a la població d’aquest àrea metropolitana. Segons ha destacat la consellera de Sanitat, “l’objectiu és aproximar l’atenció primària als ciutadans d’aquesta zona de València perquè disposen dels millors recursos sanitaris, incloent cirurgia menor en el propi centre de salut”.

En aquest sentit, va a comptar amb un àrea de medicina de família amb 18 consultes de medicina i 15 d’infermeria. A més, disposarà de 4 consultes de pediatria i dues d’infermeria per a aquesta àrea i una altra àrea d’extraccions composta per una sala d’extraccions amb sis llocs, dues sales de tractaments, una sala de proves disgnósticas i dos boxes d’observació, a més d’una sala de cirurgia menor.

Inclosos en aquest nou centre de salut, se situarà també una nova Unitat de Rehabilitació Bàsica, un nou Centre de salut sexual i reproductiva, una unitat d’odontologia preventiva, una unitat de salut mental i una unitat de diagnòstic precoç de càncer de mama.

A més, el centre acollirà un Punt d’Assistència Sanitària (PAS) per a atendre les urgències durant les 24 hores amb accés independent al del centre sanitari integrat. El PAS disposarà de tres consultes mèdiques, una consulta polivalent i dues sales de tractament d’infermeria.

Centre d’especialitats d’alta resolució de Campanar

El centre d’especialitats atendrà a una població de 250.000 habitants, ja que assistirà a la població de barri de Campanar que ara es desplaça al centre d’especialitats del carrer Alboraia i a les consultes de l’hospital La Fe de València; així com a població d’altres barris i municipis que actualment es desplacen a la Fe.

En comptar amb ressonància magnètica i Tomografia Axial Computerizada (TAC) -a més de rajos X convencionals i ecografia- i quiròfans de cirurgia major ambulatoria serà l’únic d’aquestes característiques a la Comunitat Valenciana.

Amb l’engegada d’aquest centre els veïns van a disposar de les especialitats de nefrología, pediatria, reumatología, cirurgia ortopédica i traumatologia, rehabilitació, endocrinologia, pneumologia, neurologia, urologia, al·lèrgia, medicina digestiu, cirurgia general, obstetrícia i ginecologia, dermatologia, cardiologia, cirurgia vascular, oftalmologia, otorinolaringologia, odontologia.

En tractar-se d’un centre d’alta resolució, a més de consultes comptarà amb serveis de diagnòstic i tractament. En aquest sentit, oferirà serveis de cirurgia major ambulatoria. Per a açò comptarà amb tres quiròfans de cirurgia general i un altre per a oftalmologia. A més, comptarà amb sales per a tècniques d’endoscòpia, electrocardiograma, audiometría, rajos x o ecografia, entre unes altres, a més de sala d’extraccions.

Aquesta primera fase de construcció del centre de salut i d’especialitats discorrerà de forma paral·lela a l’engegada d’unes urgències provisionals en un local recayente en el carrer Joaquín Ballester i el desamiantado dels edificis de Rehabilitació, l’Hospital General i l’Escola d’Infermeria, un procés previ al posterior enderrocament d’aquests edificis.

Una vegada es buide el solar es començarà a treballar en la segona fase, que contempla la construcció d’un hospital de mitjana i llarga estada, quatre hospitals per a l’atenció de trastorns mentals i altres instal·lacions com un centre de trobada de pacients de salut mental, un centre d’estudis i recerca en salut i gènere, una escola de salut i una casa del pacient. Així mateix, contempla un parc urbà (Parc de la Salut) que connectarà l’espai entre totes les àrees.

La distribució de tots aquests espais vindrà definida per la resolució del concurs d’idees plantejat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, el termini de la qual de presentació de projectes va concloure el passat 15 de gener.