Va ser el 18 de febrer de 1989 quan la reina Sofia va inaugurar l’IVAM en ple cor del Túria. Ja han passat quasi 30 anys des de llavors, tres dècades que l’Institut Valencià d’Art Modern pretén celebrar per tot el gran.

Ser més obert i plural és l’objectiu que s’ha marcat el museu valencià. Entre les seues grans propostes es troba derrocar els murs que li separen de la ciutadania amb la creació del Jardí de les Escultures, també anomenat ‘Pati Obert’, un projecte que veurà la llum el pròxim 2019. Artistes com Ángeles Marco, Miquel Navarro o Soledad Sevilla conviuran en este nou espai del barri del Carmen amb intervencions d’escultors més joves.

Carmen
Joan Ribó i membres del consistori valencià en les obres del Jardí de les Escultures.

Pel que sembla el solar, que avui dia està en obres, serà un espai de més de 2.300 metres quadrats que estarà obert a una nova via per als vianants que connectarà amb els carrers Hort d’en Cendra i Beneficència. A més, està prevista la connexió amb Guillem de Castro i es contempla la instal·lació d’un parc infantil, arbrat, bancs de fusta i fonts.

A esta iniciativa se li sumaran altres propostes culturals que arribaran pròximament a València i Alcoi. La ballarina Sol Picó serà l’encarregada d’aquest nou espai de dansa contemporània on s’inclouran tallers, conferències i fins i tot espectacles. Tot això fomentarà l’obertura de l’IVAM a la ciutadania perquè l’art forme part de la vida de tots els valencians durant altres 30 anys més.

La historia solidaria que deja el Maratón de Valencia