La renda per càpita dels ciutadans és una variable més a l’hora d’analitzar els resultats electorals. Si es comparen les dades dels comicis de 2015 amb les xifres de l’Agència Tributària la conclusió és clara: el vot al PP es manté en els districtes rics de València mentres els barris obrers opten pel suport a Compromís i el PSPV.
En les eleccions autonòmiques de 2015 el Pla del Real va ser el districte en el qual els populars van obtenir un major percentatge de vots. Això coincideix en la mateixa zona de València on es registra la major renda per càpita de la ciutat amb una mitjana de 50.000 euros per llar. Ací, la valoració de la gestió del tripartit és clara: «una merda», assegura un dels veïns enquestats.
Si ens desplacem a menys de 4 quilòmetres del Pla del Real arribem fins als Poblats Marítims. Allí la situació és ben diferent: la renda no supera la mitjana de la ciutat amb 20.000 euros per llar i el Pacte del Botànic ix reforçat amb una valoració positiva.
La gran sorpresa de la jornada electoral del 28-A serà el cas ‘Vox’. La força de Santiago Abascal va sorprendre en les autonòmiques d’Andalusia aconseguint els seus millors resultats en els barris més rics de Sevilla i Màlaga, una fórmula que podria repetir-se a València.
I encara que de moment el CIS atorga la victòria al Govern del Botànic i vaticina l’entrada de Vox en Les Corts, l’última paraula la tindran els votants el pròxim 28 d’abril. Serà la setmana vinent quan els valencians acudiran a la cita amb les urnes en una jornada electoral sense precedents per a la Comunitat Valenciana.