Les obres en la Plaça de la Reina descobreixen grans secrets de la ciutat

Les intervencions en la zona han desenterrat restes arqueològiques amb segles d'antiguitat com la muralla de la ciutat o el tramvia que recorria el centre

Fa ja un mes que van arrancar les obres de renovació de la Plaza de la Reina de València. Hui dia, les actuacions d’aquest ambiciós projecte de l’Ajuntament continuen sorprenent. Conforme avancen les obres es desenterren restes ocultes que han marcat la història de la ciutat.

El projecte, que incloïa l’aixecament del paviment en tota la plaça, esperava trobar peces de diferents èpoques i així ha sigut. Tan sols unes setmanes després d’haver començat amb les obres, i amb gran part del sòl alçat, van arribar les primeres sorpreses.

Els operaris van descobrir unes antigues vies de tramvia. Aquestes es trobaven situades en la part més pròxima a l’església de Santa Catalina i daten del segle XX. La infraestructura recorria gran part del centre de València però va ser en els anys 60 quan va deixar d’utilitzar-se. La Plaça de la Reina es va transformar en la gran rotonda que coneixíem fins ara enterrant les vies fins a aquest moment.

Però l’estructura ferroviària no ha sigut l’única troballa. Els treballs d’excavació també han tret ceràmiques i paviments amb diversos segles d’antiguitat. A més, han aparegut restes d’un edifici tardorromano i peces de l’antiga muralla de València.

Des de l’Ajuntament es van planejar aquests descobriments i també es van realitzar diferents tastos per a conèixer el seu estat actual. En els plans s’establia ja un seguiment d’aquestes restes amb l’objectiu de mostrar-los posteriorment.

Critiques a les reformes

Un dels sectors mes crítics amb les reformes que s’estan realitzant vénen dels empresaris de la zona. La Associació de Comerciants del Centre Històric de València ha mostrat la seua preocupació per l’aparició de les restes. Des de la mateixa expressen el seu temor al fet que aquestes troballes alentisquen els treballs i les obres s’allarguen més de l’anunciat.

Per part de l’Ajuntament de València sempre s’ha insistit que no es contempla aquesta possibilitat. Des del principi del projecte es coneixia l’existència d’aquestes restes arqueològiques, per la qual cosa no són una sorpresa majúscula. D’aquesta forma si les obres continuen succeint-se segons el seu transcurs habitual, està previst que acaben a l’abril 2022.