Elia y Nacho, dos jóvenes que hicieron de sus aficiones una marca
Nacho Balaguer, gerente de Bala Sail, y Elia Galbán Fernández, gerente de

Mentre el món sencer es paralitzava a causa d’una pandèmia mundial, dos joves decidien emprendre. Elia Galbán Fernández, estudiant d’Enginyeria, Disseny Industrial i de Productes en la UPV, se submergia en el món artesanal dels palmitos. Mentrestant, Nacho Balaguer, tres vegades campió de vela a Espanya, es decantava per la que és la seua passió: la nàutica.

Originària de Vigo, però resident a València. Elia va passar el seu confinament en un humil apartament d’Alacant, concretament en els voltants de la Platja de Sant Joan. Inspirada pel gotelé de les parets i per la llum de la costa alacantina, la jove estudiant va començar a donar forma a la seua actual empresa.

Tot va començar arran d’un projecte d’una assignatura de la seua carrera. El professor els va demanar que elaboraren un producte en el qual combinaren tecnologia i artesania valenciana. Així va ser com l’estudiant de la UPV va decidir decantar-se pels palmitos.

La jove gallega es va posar en contacte amb un artesà d’Alacant. «Volia crear un producte que es poguera actualitzar per a dirigir-lo a un públic jove», explica. Elia  reconeix que va ser complicat perquè la pandèmia li limitada a l’hora de crear. «Tot el que vaig poder fer llavors van ser dibuixos i trucades telefòniques», assegura. No obstant això, els missatges d’ànim dels seus pares i el bon treball de l’artesà alacantí van fer que Elia es decidira a fer dels seus esbossos una realitat.

Elia y Nacho, dos jóvenes que hicieron de sus aficiones una marca
Models de palmitos artesanals de Viruxe.

Elia: “La relaxació de les restriccions ajudarà a expandir la meua marca”

Així va crear Viruxe. La jove assegura que per a això ha comptat amb l’ajuda desinteressada d’amics del món de la fotografia, de les xarxes socials i del disseny. Malgrat això, reconeix sentir-se «molt perduda» a l’ésser la seua primera experiència en el món de l’emprenedoria. En canvi, té grans esperances en la seua data de llançament: la primera setmana de juny. Fins al moment, Elia ha llançat la seua marca en xarxes socials per a connectar-se amb el seu públic objectiu.

A més, té totes les esperances posades en els mesos d’estiu. «La relaxació de les restriccions ajudarà a expandir i a donar a conèixer la meua marca», assegura. La gallega explica que la relaxació de les mesures li està donant l’oportunitat de comunicar-se amb més clients. «Tant pel boca a boca com en lluir-ho en una terrassa. La gent està més animada a comprar i a poder gaudir del producte, de compartir-lo i de traure’l a passejar al carrer», conclou.

Nacho Balaguer: de campió de vela a creador d’una marca nàutica

A diferència d’Elia, Nacho no creu que les futures mesures puguen beneficiar al seu negoci perquè té molt clar que el seu client potencial es troba en la Comunitat Valenciana. No obstant això, sí que reconeix que els mesos d’estiu són claus per a Balasail, nom de la seua empresa. «Hi ha massa demanda», assegura.

Tres vegades campió de ciri a Espanya, tercer del món al Japó, quart als Estats Units i dues vegades campió d’Europa. Nacho coneix molt bé el món de la vela i per això va decidir embarcar-se en aquesta aventura de l’emprenedoria. El jove de 21 anys ha obert fa poc la seua pròpia botiga de nàutica.

Elia y Nacho, dos jóvenes que hicieron de sus aficiones una marca
A l’esquerra Nacho Balaguer en diferents competicions nàutiques; a la dreta una imatge de la botiga Balasail.

Segons compte ell mateix, va decidir abandonar el seu grau d’Administració i Direcció d’empreses per a crear el seu propi negoci. L’especialista en màrqueting Guy Kawasaki, el consultor de màrqueting online Joan Boluda i l’economista espanyol Fernando Trias de Bes són alguns dels seus instructors. A través de les seues lectures, Nacho va començar a formar-se des de casa en el món de l’emprenedoria.

Balaguer treballava com a encarregat en una botiga de nàutica quan va decidir que era hora de ser el seu propi cap. Així va ser com el jove es va asseure un dia i va començar a fer un estudi de mercat del seu projecte. «Aprofitant que tenia contactes en aquest mundillo vaig pensar que podia fer el mateix», explica.

Nacho: “Tinc molts projectes parlats per als pròxims mesos”

En paraules del jove, la seua primera setmana va ser bastant dura. «Poques hores de descans, molt de treball i molt viatge per a visitar a proveïdors per a fer-me amb els millors«, relata l’emprenedor. Malgrat tot això, Nacho es mostra content amb el funcionament de la seua xicoteta botiga. «He fet ja algun que un altre treball i tinc molts projectes parlats per als pròxims mesos», afig.

En aquest sentit, el jove assegura que ha sigut una bona idea obrir la seua botiga ara atès que s’acosta la temporada alta de nàutica. No obstant això, és conscient que els pròxims mesos seran durs. «Hauré de sacrificar el meu estiu i treballar duro per a tirar avant l’empresa«.

No obstant això, es mostra motivat amb la seua causa perquè el jove ja està pensant a ampliar la seua xicoteta oficina i expandir-se en altres punts de la geografia espanyola. «Però a a poc a poc», afig Nacho des de l’altre costat del telèfon, qui ja es troba camí a Castelló per a visitar a un dels seus proveïdors.