Valencia 20 07 2016 VLC Patronat de Turisme - DIVAL - Diputaciò de Valencia Pilar Moncho - Diputada de Turisme. EN LA IMATGE / IMAGEN : photo: ©2016vicentbosch

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la Fira de les Comarques, un projecte impulsat pel Patronat de Turisme de València. Pilar Moncho, vicepresidenta del Patronat i diputada de Turisme, ha concedit una entrevista a 7 Televalencia per a fer un balanç d’aquest esdeveniment i d’altres accions significatives desenvolupades per València Turisme.


Ha sigut un cap de setmana intens per a València Turisme per la celebració de la Fira dels Comarques, com ha resultat aquesta iniciativa?
La valoració és molt positiva. Sobretot tenint en compte les dates en les quals s’ha celebrat. Normalment se celebra a mitjan maig i enguany, per agenda de la plaça de bous, ha hagut de celebrar-se una mica més tard però el resultat ha sigut molt positiu. Els empresaris i ajuntaments estan molt contents i, per descomptat, nosaltres també perquè la unió de tots ha fet que aquesta fira fóra possible.

València Turisme aposta per «un turisme d’experiències».
Sí, i en aquesta Fira de les Comarques tot aquell que volia conèixer les destinacions valencianes que participaven amb els seus pavellons només havia d’acostar-se a ells. Si recorries tots els pavellons de la fira et posaven un segell amb el qual optaves a un premi i, a més, en aquests llocs tenien productes culturals, gastronòmics i turístics. Les empreses oferien experiències turístiques: rocòdroms, tirolines, paddle surf… i, com a experiència gastronòmica, els visitants a la fira podien degustar els plats que es preparaven allí mateix i tot açò mentre els visitants podien gaudir d’actuacions de música en directe.


Hem vist una Fira dels Comarques renovada s’ha notat aquest canvi també en les xifres d’assistència?
S’ha millorat encara que era un data difícil perquè s’inaugurava coincidint amb la nit de Sant Joan. No obstant açò ha tingut bastant afluència de gent. En dos dies i una vesprada s’han repartit més de 10.000 degustacions, han passat milers de persones per la fira i per a nosaltres és important perquè portem totes les comarques valencianes al cor de València, perquè la ciutat és la gran emissora de visitants dels pobles i comarques. Per a nosaltres ha sigut un èxit perquè hem pogut mostrar totes les destinacions que tenim i les experiències que ofereixen.


Una altra de les iniciatives de València Turisme ha sigut «Del Tros al Plat» per a reivindicar el territori valencià com a destinació turística d’excel·lència a través dels seus aliments de proximitat l’any en què València és la Capital Mundial de l’Alimentació. Per a aquesta acció també era fonamental la unió de les institucions?
Sí, era molt important. Jo crec que hem de demostrar que treballant junts tot és més fàcil. L’Ajuntament, l’Agència Valenciana de Turisme, el Patronat de Turisme, la Marina Real de València… han col·laborat moltes institucions en aquest projecte i crec que ací resideix el seu èxit. Hem sigut capaços d’unir esforços perquè productes, productors i cuiners promocionen la nostra terra. Tenim uns cuiners excel·lents i, a més, gran part de l’èxit de la nostra cuina és la matèria primera. Hem de defensar als productors i la unió entre ells i els cuiners.

Cultura i turisme van de la mà i relacionar tots dos elements era un dels objectius que vostè com a diputada es va proposar. S’ha aconseguit a través del IVAM, què ens pot explicar d’aquesta col·laboració entre València Turisme i el museu IVAM?
Apostem per formar en Turisme a la gent vinculada amb l’art de dins del museu. Formarem a partir del mes de setembre a deu persones en matèria de turisme per a poder ensenyar als turistes que visiten el IVAM tot el que aquest ofereix. S’està preparant una programació i pretenem que en un futur aquesta iniciativa s’estenga a altres museus valencians. És una experiència pilot, no s’ha fet mai abans, però creiem que eixirà molt bé perquè els nostres museus tenen un gran potencial.