Entrevista a José Luis Ábalos, portaveu provisional del grup Socialista en el Congrés

7 Televalencia entrevista al nou portaveu provisional del grup Socialista en el Congrés després de la victòria de Pedro Sánchez.

Ábalos

Mestre de formació encara que sempre s’ha dedicat a la vida orgànica. José Luis Ábalos, portaveu provisional del grup Socialista en el Congrés, coneix a la perfecció l’engranatge dels partits polítics. Ha exercit multitud de càrrecs en el partit: des de Cap del Gabinet del Delegat del Govern a la Comunitat Valenciana fins a Assessor de l’Ajuntament. Als seus 39 anys va obtindre el seu primer càrrec electe en el Consistori com a Regidor. Ha sigut secretari general de la província de València des de l’any 2012 i ara pot atribuir-se el mèrit de la indiscutible victòria de Pedro Sánchez en les passades primàries socialistes.

Després de la victòria de Pedro Sánchez, com ha canviat la seua agenda al ser anomenat Portaveu dels socialistes?

És una nova responsabilitat. Sempre dic que és un tren que va en marxa, no es para. Ara m’he de posar al dia. Hi ha molta activitat de presentació pública que em porta molt de temps encara que imagine que això passarà prompte. Tenim prou assumptes i, de fet, m’he estrenat amb un debat pressupostari que incorpora moltíssim debat d’esmenes transaccionals que hem aconseguit, per exemple per a la mineria a Espanya. També hem aconseguit per primera vegada dotar una partida xicoteta per als programes de Violència de Gènere.

La nit en què Pedro Sánchez va obtindre la victòria contra tot pronòstic va haver de ser molt especial, sobretot per a vosté que va apostar per ell des d’un primer moment, havia viscut un moment tan intens en la seua vida política?

He viscut molts moments importants en la meua llarga trajectòria política però amb eixe desenllaç tan feliç i tantes emocions no. Però no sols eixe dia, tot el que ha passat des de l’1 d’octubre, quan la reunió del Comité Federal del PSOE va acabar amb la dimissió de Pedro Sánchez. Jo crec que he viscut les majors emocions al llarg de la meua militància política. Hi han hagut impactes més durs i altres més positius però este procés ho he viscut amb molta emoció.

Com va viure eixa eixida traumàtica de Pedro Sánchez? Creu que ho van aïllar per la seua aposta per Pedro Sánchez?

Tots aquells que vam apostar per Pedro Sánchez vam estar en una certa quarantena. Jo vaig complir amb la disciplina del grup parlamentari i, per tant, era més difícil prendre una acció contra mi. Em vaig mantindre en la direcció del grup parlamentari però van ser moments difícils i es pretenia projectar la idea que féiem mal al partit. Este és un partit que sempre ha sigut una esperança i no podia tindre eixa imatge tan negativa.

Este nou càrrec que exercix com a portaveu provisional del grup socialista, serà passatger?

Mentres dure, jo sóc portaveu del grup parlamentari. No està decidit encara. Pedro Sánchez haurà de fer una proposta, ell té el seu esquema i vol comptar bàsicament amb aquell equip que es va denominar “de Pedro Sánchez” per a la direcció. Crec que tindrà en compte a tots els que han fet possible esta victòria en les primàries, però encara li està donant voltes. Jo estic a la seua disposició.

Després que Ximo Puig donara el seu suport explícitament a Susana Díaz, quines repercussions pot tindre la victòria de Pedro Sánchez a la Comunitat Valenciana?

Realment la paraula la tenen els militants. Tampoc hi ha una alternativa, no conec a ningú que aspire al lloc de Ximo Puig. S’ha convocat el Comité Nacional que és el que ha de convocar el Congrés per a l’última setmana de juliol. Hi haurà un període d’aspirants i d’arreplega d’aval exactament igual a què ja hem viscut. Personalment crec que s’han d’arreplegar les peticions de la militància. La militància vol decidir i deixar de ser un accessori. També crec que s’ha d’entendre que la discrepància també és possible dins de qualsevol partit polític i no hi ha per què penalitzar-la.