Joan Baldovi

Són dies decisius per a la política espanyola. La moció de censura presentada per Podemos contra el Partit Popular es debat al Congrés del Diputats i es sotmet a votació.

El portaveu de Compromís en el Congrés dels Diputats, és actualment el líder polític millor valorat pels ciutadans segons l’última enquesta del Centre de Recerques Sociològiques (CIS).
Joan Baldoví ha protagonitzat les notícies de les últimes setmanes per posicionar-se a favor de la moció de censura a Mariano Rajoy, i ha fet una doble proposta: que es reconsidere que el candidat no siga Pablo Iglesias i que el PSOE lidere una proposta que genere més suports.

El diputat duu a terme una constant labor de defensa dels valencians i ha definit al seu propi partit com “la veu insubornable dels valencians a Madrid”. En aquesta línia, ha censurat la «discriminació sistemàtica» dels Pressupostos Generals de l’Estat cap a la Comunitat i ha manifestat el seu suport a la posició d’Alexis Marí, ex síndic de Ciutadans per oposar-se als Pressupostos.

Són dies importants per a la política espanyola ja que es debat la moció de censura a Mariano Rajoy i Compromís ha deixat clara la seua postura…

Sí, ho hem dit des del primer dia en que es va anunciar que es presentava la moció de censura. Nosaltres entenem que és una mesura necessària i existeixen molts motius per a açò, cada dia més: la sentència del Tribunal Constitucional, les converses entre Ignacio González i el ministre… Per tant, és una moció de censura justificada. Nosaltres ja vam dir que votaríem sí a aquesta proposta i votaríem sí, més a gust, a una altra que tinguera possibilitats d’eixir.

Alguns opinen que la moció de censura és una mesura contra el Partit Socialista en lloc de contra el Partit Popular, vostè que creu?
Jo no diria açò. El que si que hem dit en Compromís és que ens agradaria que es fera una pausa per a crear una proposta millor i deixant que el PSOE tinga la seua direcció, que la tindrà aquest cap de setmana, i així poder discutir-ho. Jo crec que és millor apostar per una moció de censura que prèviament s’haja parlat i on hi haja menys focus i més converses. La moció ha de ser útil i ha de complir el seu objectiu que és provocar un canvi en el Govern.

Ha comparat inconscientment a Pablo Iglesias amb Hernández Mancha en reconèixer que la moció de censura no pot tirar endavant.

Se li pot comparar amb la moció de censura d’Hernández Mancha o amb la de Felipe González contra Adolfo Suárez, que no considere un fracàs. Els guions no estan escrits. Hi ha riscos com que, per exemple, el partit de Mariano Rajoy isca reforçat.

D’altra banda, Pablo Iglesias ha criticat a una part de Compromís a la qual vostè pertany, el Bloc Nacionalista Valencià què opina sobre aquestes declaracions?

Respecte als comentaris de Pablo Iglesias, Compromís ha col·laborat en moltes ocasions amb Podemos i crec que a voltes des de Madrid es desconeix la situació de la resta de comunitats autònomes. Les declaracions de Pablo Iglesias són desafortunades. No coneix la trajectòria del Bloc Nacionalista Valencià i dir que som molt conservadors queda molt lluny de la realitat.

S’ha produït una crisi en Ciutadans en la Comunitat València. Vostè va defensar l’actitud de l’ex síndic de Ciutadans Alexis Marí per criticar els Pressupostos Generals de l’Estat, per què?

Em va semblar una actitud coherent i valenta donar la seua opinió malgrat estar en contra de l’opinió del partit. Li l’he dit personalment perquè crec que és una actitud poc habitual en política.

Finalment, respecte als Pressupostos Generals de l’Estat i a les crítiques del ministre Íñigo de la Serna, es va equivocar Compromís al no negociar amb Mariano Rajoy per a aconseguir el que ens correspon als valencians?

El desvergonyiment del Ministre de la Serna o d’alguns dirigents del Partit Popular i Ciutadans no coneix límits. Acusar-nos a nosaltres que han eixit malament uns pressupostos que elaboren i aproven ells és absurd. Hi ha 13 diputats del Partit Popular i 8 de Ciutadans valencians que han de respondre per què han fet aqueixos pressupostos. Jo no els he aprovat i per tant no sóc qui ha de respondre per ells.

Em vaig reunir amb el senyor Cristóbal Montoro i la impressió que em va donar que vaig extraure d’aquella reunió en el Ministeri d’Hisenda va ser que pràcticament els Pressupostos ja estaven tancats amb els vots de Canàries i que, per si li fallaven, sondejava a Compromís. Va ser una reunió de cordialitat i no per a preguntar per les nostres peticions.