dalmau

Exdiputat nacional de Podemos per Alacant entre 2015 i 2016, Rubén Martínez Dalmau es presentava a les eleccions autonòmiques amb dos desafiaments: revalidar la presència del seu partit en Les Corts. Objectiu complit: Rubén Martínez Dalmau és ja el nou Vicepresiente Segon del Consell.

Compromès amb “les revolucions democràtiques” Martínez Dalmau és professor de Dret Constitucional a la Universitat de València i serà en aquesta legislatura el Conseller d’Habitatge i arquitectura bioclimàtica.

Un responsabilitat que assumeix com una oportunitat per a poder aconseguir un avanç en les polítiques mediambientals i fomentar, com indica, un planeta on valga la pena viure.

Rubén Martínez Dalmau en el plató d’Àgora

Rubén Martínez Dalmau, van ser dures les negociacions?

En totes les negociacions sempre ha d’haver-hi moments tibants perquè les negociacions és asseure’s a parlar i, al final, es contraposen els interessos. Però crec que sempre hi ha hagut responsabilitat en la idea que havíem d’arribar a un govern i que fóra equilibrat, plural. Va haver-hi prou debat, molta argumentació, molta posada en comú de programes.

Quins són els objectius que pretén aconseguir després del lideratge de la seua conselleria?

Ara tenim una Vicepresendencia segona que s’encarregarà de coordinar les polítiques mediambientals i contra el canvi climàtic. Si no comencem a actuar, d’ací a no res serà irreversible. Hem de fer-ho per les generacions que vénen. La lluita contra el canvi climàtic és un problema de tots. Cal lluitar contra el desgast i desaprofitament de l’energia dels nostres edificis.

Quant a vivenda és un dret garantit, i això significa que totes les persones de la Comunitat tinguen un sostre on viure. Hem de tabajar per a controlar el preu de lloguer i fer que la gent, quan pague l’habitatge, no haja d’erradicar bona part del seu sou.

En clau nacional, quina opinió té sobre un govern solitari de Pedro Sánchez?

Hem acabat l’època de les mayorias absolutes. Un govern fort es constitueix amb 176 diputats, no amb 123 i per a això, l’única manera de poder fer un govern fort és amb Unides Podem. La voluntat del poble espanyol és que cap partit governe sol i la segona és que hi haja un govern de progrés. Si el PSOE té 123 diputats i Unides Podem té la part que li falta, formem un govern de coalició i creiem junts un govern fort.

Rubén Martínez Dalmau en els corredors de 7Televalencia

EL COSTAT MÉS ÍNTIM DE RUBÉN MARTÍNEZ DALMAU

Un lloc per a desconnectar?

Un lloc per a desconnectar seria qualsevol de les cales de Xàbia a partir del mes de setembre fins a abril-maig. Són cales que estan poc freqüentades, molt solitàries, com és la cala de la Granadilla, o el Cap Negre on hi ha penya-segats amb vista precioses en el mar.

Podria revelar-nos alguna de les seues manies?

Llegir. Llegir tots els dies, fins i tot abans de dormir. No solament llig literatura, sinó que també còmics i assajos. Ho gaudisc molt i m’agrada particularment.

Com es definiria, en una sola paraula, Rubén Martínez Dalmau?

En una sola paraula seria demòcrata, m’agrada la democràcia i els processos democràtics. entenc que són els necessaris perquè els pobles puguen avançar en els seus drets.

La seua major por?

No sóc conscient de tenir pors o els supere ràpidament. Crec que mai he sigut de pors, però el que sí que em causa respecte és el fet de fer les coses bé. Si tinc respecte és al fet que hi haja coses que no les puga fer bé.

El pitjor defecte que tinga Rubén Martínez Dalmau?

No sé si es considera defecte o virtut, però segurament siga estar prop de casa, ja no físicament sinó espiritualment. Romandre i estar molt prop dels meus familiars.

Què porta en les butxaques?

Solc portar auriculars per a escoltar música, veure Netflix en moments morts o escoltar podcasts, és alguna cosa que faig sovint.

Un lema que perseguisca?

No és que tinga un lema propi, però sí que hi ha un que m’agrada seguir, i és el principi bàsic de la política mancipadora, que és que el poble mana i el govern obeeix. Els polítics estan per a obeir al poble sempre.