Vicente Boluda durante la presentación del informe de educación.

Va ser el dimecres a la nit quan va saltar la notícia: el Govern i Bildu derogaran la reforma laboral. Aquest és el pacte que es va anunciar tan sols unes hores després que Pedro Sánchez aconseguira tirar avant un nou estat d’alarma que estarà vigent fins al 7 de juny.

No obstant això, les reaccions no s’han fet esperar. Mentre en el mateix PSOE no tots els ministres estan conformes amb la derogació, en l’empresariat valencià s’han disparat les alarmes.

Des de la Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) asseguren que aquesta decisió podria agreujar els problemes econòmics. “En unes circumstàncies tan difícils com les actuals, derogar l’actual legislació laboral augmentarà l’impacte, ja devastador de la crisi sanitària, en l’ocupació i economia del nostre país”, han assenyalat en un comunicat.

Els empresaris valencians afirmen que això “aprofundirà en una crisi social”. Per això, asseguren que ara és moment d’establir mecanismes de política pública que fomenten la reactivació econòmica. Consideren que la clau està a fomentar l’ocupació, promoure la inversió, innovar i crear empreses.

L’FMI I EL BANC D’ESPANYA ALERTEN DE LA CRISI

Segons AVE, derogar la reforma laboral portarà unes conseqüències que se sumaran a les ja derivades de la pandèmia. Assenyalen que la paralització econòmica del confinament i de l’estat d’alarma ja està tenint un impacte “molt negatiu”. L’ocupació i la producció són els més castigats mentre el deute públic i el dèficit seguiran en augment.

Els empresaris han recordat que des de organismes com l’FMI o el Banc d’Espanya han alertat que la perspectiva és negativa. Les previsions parlen que 2020 tancarà amb un 20% de desocupació, una caiguda del PIB del 15%, un dèficit del 9,5% i un deute superior al 120%. Per això, advoquen a la unitat i al consens per a pal·liar la recessió econòmica en lloc d’agreujar-la.