Amb motiu del Dia de la Nutrició, el Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) ha advertit que l’obesitat és un problema de salut pública que s’està generalitzant, especialment entre les persones majors de 65 anys.

En la Comunitat, els valencians superen la mitjana nacional d’obesitat. Segons les xifres, el 35% dels ciutadans pateixen obesitat. A més, 7 de cada 10  ciutadans de l’autonomia presenten obesitat abdominal, segons un estudi de la Societat Espanyola de Cardiologia. Les dades són superiors a la mitjana nacional i suposen ja un greu problema de salut pública.

Per això, des de CODiNuCoVa insten a les administracions a impulsar i promoure campanyes d’Educació Alimentària. Aquestes han de generar “un canvi en la manera de consumir. Perdre pes no és sol una qüestió estètica, és un tema de salut”, afig Paula Crespo, presidenta del CODiNuCoVa.

LES DIETES MÉS FAMOSES DE 2021

A les portes de l’estiu, arriba el moment de l’operació bikini. 3 de cada 4 persones que acudeix a un nutricionista ha provat abans una ‘dieta miracle’ per a aprimar. Destaca el dejuni intermitent o aquelles que no permeten combinar proteïnes i hidrats en un mateix plat.

CODiNuCoVa ha realitzat una enquesta a 600 valencians. Aquesta revela quines són les dietes no pautades per especialistes amb més seguidors en els últims temps. Encapçalen el rànquing les dietes dissociades, aquelles en les quals no es permet la combinació de proteïnes i hidrats en un mateix plat o ingesta.

A continuació, li segueixen els batuts i suplements amb els quals es substitueixen menjars completes. Aquestes provoquen una pèrdua de pes accelerada, pèrdua de teixit muscular i un gran efecte rebote; la dieta de moda situada en tercer lloc és el dejuni intermitent, una pauta que ha calat a poc a poc entre la població. Segons els experts del CODiNuCoVa, podria ser un hàbit saludable, sempre que estiga donat suport de consell nutricional professional”.

Continuen el rànquing les dietes baixes en carbohidrats, tant de manera moderada com més estricta, la cetogénica o Keto, amb una gran ingesta de greix per a desplaçar aquests carbohidrats.

NUTRICIÓ I ESPORT, LA CLAU DE L’ÈXIT

Abans de res, els nutricionistes recorden que les dietes que comporten una pèrdua de greix han de combinar-se amb exercici per a afavorir la massa muscular. En defecte d’això, les dietes miracle porten problemes de salut com deficiències nutricionals, alteracions metabòliques i el famós efecte rebote. 

No és qüestió d’aprimar en dos mesos, sinó que es tracta de tenir i mantenir un estil de vida saludable durant tot l’any, i això passa per canviar d’hàbits”, assenyala Crespo. Per això, menjar sa, descansar correctament i fer esport són els factors per a mantenir un cos sa i atlètic.