Els desallotjats per l’incendi de Llutxent, tornen a les seues llars

Els serveis d'Emergències van permetre ahir que bona part dels prop de 3.000 desallotjats poguera tornar a les seues cases.

Incendio Llutxent
El director general d’Emergències, José María Ángel, va anunciar ahir al matí que l’incendi estava ja perimetrado i estabilitzat, encara que es preveia vent de ponent que podria provocar «xicotets conats».

Ahir dimarts, seguien dos focus actius, el de Llutxent i el de Marxuquera (Gandia). Precisament, al llarg dels últims dos dies, el terme municipal que més afectat es va veure va ser el de Llutxent, ja que de les 840 hectàrees cremades fins al matí del dimecres es va passar a última hora d’ahir a 1.210 hectàrees.

La tristesa, ràbia, impotència, alegria, incertesa, tensió, alleujament, resignació són alguns dels molts sentiments que assolen als veïns de les urbanitzacions Montesol, Munte Pi i Els Cims, les tres zones de Marxuquera, a Gandia, on més de 40 habitatges s’han vist afectades per l’incendi forestal que ahir es va donar per estabilitzat (avui podria declarar-se controlat) després d’arrasar 3.271 hectàrees en set municipis de la Vall d’Albaida i la Safor, concretament a Llutxent, Gandia, Pinet, Ador, Barx, Quatretonda, i Ròtova.

Els bombers van permetre ahir l’accés dels veïns, acompanyats per la Policia Local, per a arreplegar estris i comprovar l’estat en què es trobava l’habitatge. A les 16.30 hores d’ahir, l’Ajuntament de Gandia engegava el dispositiu per a acompanyar als veïns fins als seus habitatges.

Els veïns, amb encara la tensió en el cos, han pogut constatar els danys en primer grau i lamentar les pèrdues, no solament materials, del que s’ha perdut en l’incendi. Així doncs, membres de la Creu Roja i Bombers mostraven als afectats imatges de les seues cases. Un tràmit molt dur per a molts, que no han pogut contenir les llàgrimes, i han hagut de refugiar-se en els equips de psicòlegs oferits per la Creu Roja.

A partir de les vuit del matí d’avui i fins a les 20.00 hores continuaran aquestes visites per als residents que no van poder ahir acudir a conèixer l’estat de les seues llars.

Així mateix, la Diputació de València coordinarà al costat de la Generalitat les ajudes per a cobrir els danys causats per l’incendi, la prioritat del qual serà restablir els serveis danyats, prestant especial atenció a la situació de les persones que s’han vist afectades pel foc.