La consellera d’Agricultura, Medi Ambient i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha passat pels platons de 7 Televalencia per a participar en el programa Àgora. La membre del Consell de Ximo Puig ha respost a les preguntes de les dues principals associacions d’agricultors de la Comunitat Valenciana, AVA-ASAJA i La Va unir de Llauradors i ha reconegut que hi ha hagut tensions en el si del Consell.

La campanya de cítrics es calcula en 4 milions de tones aquesta xifra és bona?

Aquesta xifra es considera normal. L’any passat, a causa de les inclemències del temps vam tindre una producció menor i enguany l’hem augmentada, per la qual cosa estem satisfets. A això cal unir-li les exportacions que aconsegueixen els 2,5 milions de tones de cítrics de bona qualitat, una dada a tindre a en compte perquè en aquest cas, qualitat i quantitat van de la mà.

Fa poc es va reunir amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas Quines van ser les sensacions? De què van parlar? Va haver-hi sintonia?

Va ser una trobada molt cordial i molt de detall perquè abordem molts temes en profunditat. És un home que domina el sector i per això li traslladem totes les reivindicacions i necessitats el camp valencià.

Un moment del programa Àgora amb Elena Cebrián y Sylvia Costa.

Com veu la renovació de la Política Agrària Comuna?

Estem veient a veure què ocorre amb aqueixa nova PAC que hauria d’entrar en vigor l’any 2020. El que volem és que arreplegue les necessitats del nostre sector perquè som singulars. L’agricultura valenciana té les seues pròpies característiques perquè som molts xicotets productors, amb molts productes de qualitat, capaces de competir en el mercat però necessitem mecanisme que sàpien defensar i potenciar aqueixes característiques pròpies de la nostra agricultura.

Des de AVA-ASAJA opinen que aquesta és una legislatura perduda en la qual no s’ha fet tot el que s’hauria d’haver fet en matèria d’agricultura. Com ho veu?

El que vull aclarir és que en aquesta legislatura hem tingut el pressupost més baix de la història per a aquesta conselleria. És veritat que el govern del Botànic va entrar per a atendre una sèrie d’emergències socials. Encara així i malgrat tot, hem gestionat bé el pressupost perquè hem prioritzat i hem sabut traure-li partit als Fons Europeus. Però ens falta la Llei d’Estructures Agràries que s’aprovarà en aquesta legislatura, però en política els temps són els temps. Però estem avançant, a poc a poc però amb ferm.

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián durant la seua intervenció en el programa Àgora.

Per part seua, des de la Va unir de Llauradors demanen més diners per a no perdre potència en els mercats mundials. Què pot respondre sobre aquest tema?

Continuarem augmentant el nostre pressupost i fent que se senta la nostra veu a Brussel·les, a Madrid i cal aprofitar perquè ara tenim un interlocutor més obert per a escoltar-nos. Però la internacionalització també és molt positiva i nosaltres donem suport a la participació dels nostres agricultors en fires internacionals i que consoliden la bona imatge que té la Comunitat Valenciana a l’estranger.

Es nota en la conselleria que estem en la recta final de legislatura?

Nosaltres és que estem molt centrats en els projectes que tenim en marxa. Toca continuar treballant i consolidar el treball que estem realitzant.

I quin el seu balanç del Pacte del Botànic?

Perquè és un balanç molt positiu malgrat les tensions que hàgem pogut viure, però estem en un govern de coalició i és lògic que apareguen aqueix tipus de frecs. Però a aquest govern se li està mirant des d’altres punts perquè aquesta és la nova forma de governar. Cal arribar a pactes, a acords, cal dialogar i cercar noves fórmules per a la transparència, per al benestar, per a l’agricultura… Clar que hi ha tensions, però #això ens fa més fortes.