Quins efectes té avançar el rellotge una hora?

El canvi d'hora és una Directiva Europea d'obligat emplene que pretén aprofitar millor la llum solar malgrat l'alteració que suposa per al cos.

cambio

Esta matinada ha tingut lloc el canvi d’hora a Espanya, un esdeveniment que cerca un estalvi econòmic i un ús intel·ligent de llum en les llars. Segons un estudi de la Comissió Europea l’horari d’estiu té impactes positius no solament sobre l’estalvi energètic sinó també en altres sectors com el transport, maneres de vida, salut, turisme o l’oci.

Defensors del nou horari defensen eixa hora il·luminada que es guanya a les vesprades el que adquireix una repercussió positiva en el negoci de restauració, oci, activitats esportives. No obstant açò, depenent de la labor els efectes poden ser nocius com succeeix en el cas de l’agricultura que depèn principalment del temps de la llum solar.

El canvi d’hora té determinats efectes sobre el cos i la vida quotidiana de la gran majoria de la societat. Els xiquets xicotets són els més afectats pel canvi d’hora ja que solen seguir rutines molt estrictes i açò suposa una alteració en el seu cos i per tant tarden menys a acomodar-se a la nova hora ja que les hores de somni es redueixen.

A més de la quantitat sinó també la qualitat del somni. Un estudi va mesurar el somni de 10 adults durant deu dies i es va decretar que el seu somni es reduïa fins a en 60 minuts en quantitat i un 10% en eficàcia. El principal efecte palés són les alteracions del somni, que poden provocar en l’individu canvis de rutina, poca efectivitat en el treball.