La economía mundial se prepara para la peor recesión de los últimos 40 años
Euro currency symbol in Frankfurt, Germany

Més enllà dels dolorosos efectes del Covid-19 en persones i famílies, es preveu que el seu impacte en l’economia global genere la major recessió des de 1980. Pràcticament tots els països del món experimentaran un creixement negatiu en 2020.

La recessió està afectant les cadenes de subministrament. Segons un estudi de Crédito i Cautacións’espera que el comerç mundial es reduïsca un 15% enguany. Això suposarà una forta caiguda en la sèrie històrica.

Asseguren que la sòlida recuperació econòmica en 2021 continua sent possible. No obstant això, la cadència que seguirà la recuperació és molt incerta. Assenyalen que tot dependrà de l’aixecament de les mesures de confinament.

El cost econòmic d’aquesta recessió serà alt, donat el seu impacte en els mercats laborals, les fallides empresarials i la situació fiscal dels països. Els governs de tot el món estan aplicant paquets fiscals de gran envergadura i una política monetària flexible per a tractar d’atenuar els efectes d’aquesta recessió.

CAIGUDA DEL PIB I DELS MERCATS EMERGENTS

S’espera que les economies avançades es vegen més afectades per la recessió. En elles s’anuncia una caiguda acumulada del PIB del 6,6%. El Regne Unit, sobrecarregat per la seua eixida de la Unió Europea, s’enfronta a un descens del 10,8%. No es preveu que l’acompliment de la zona euro siga molt millor, amb una previsió de caiguda del PIB del 8,0%. els Estats Units i el Japó experimentaran descensos lleugerament menys pronunciats del 6,1% i el 6,0% respectivament.

El creixement en els mercats emergents també caurà bruscament. El ràpid augment de la propagació del coronavirus que s’ha produït recentment en algunes de les majors economies emergents implica que les previsions podrien empitjorar en els pròxims mesos.

2021: ANY DE CREIXEMENT

L’escenari principal per a l’elaboració d’aquestes previsions assumeix que es desenvoluparà una vacuna o que l’economia mundial s’adaptarà a la nova norma de distanciament social d’una manera econòmicament viable. Amb aquests supòsits, es preveu un retorn al creixement del PIB en 2021. No obstant això, el creixement serà més suau que el descens previ. Si no es complira cap d’aquests dos supòsits, les perspectives serien menys positives.