Dos aviones con vacunas Pfizer aterrizarán cada semana en la Comunitat
Un agente custodia un envío de Pfizer en el aeropuerto de Valencia.

La Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana informa que a partir d’aquesta setmana els enviaments de Pfizer es rebran en l’aeroport de Manises tots els dilluns i dimecres.

Aquesta decisió parteix de Pfizer per a evitar incidents en el transport aeri. El motiu es deu al fet que a partir d’un determinat nombre de quilos, el gel sec no pot transportar-se en un únic avió. Atès que augmentarà el nombre de safates amb destinació a la Comunitat Valenciana, s’ha obligat a desdoblegar la comanda.

S’està realitzant una prova pilot del que serà ja la dinàmica habitual del mes de juny. Per això, aquesta setmana està prevista l’arribada de 181.350 vacunes. Seran 90.090 en un primer vol i 91.260 en un segon.

Així, a partir de la pròxima setmana, els enviaments de Pfizer es rebran dos dies a la setmana. Aquestes vacunes han de transportar-se amb quantitats importants de gel sec per a mantenir-la a -70è, tal com marca el fabricant.

El gel sec és diòxid de carboni en estat sòlid, que passa a estat gasós sense abans passar per fase líquida. Aquesta circumstància és problemàtica perquè existeix el risc que poguera incapacitar a la tripulació de l’avió. És per això que el gel sec es considera un objecte perillós en l’aviació i el seu transport aeri està seriosament limitat.

Les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat continuaran custodiant el trasllat de vacunes des de l’aeroport de Manises. D’altra banda, el departament de Sanitat Exterior s’encarrega de certificar-les abans de lliurar-les a la Conselleria de Sanitat.

Sanitat administra 247.146 dosi de la vacuna aquesta setmana

Els equips de Sanitat administraran aquesta setmana 247.146 dosi de les vacunes enfront del coronavirus. Les dosis de Pfizer s’empraran per a posar la segona dosi a més de 83.000 persones, principalment a majors de 70 anys.

Així mateix, es destinen més de 82.000 dosi de Pfizer per a primeres dosis per a les persones de 51 a 59 anys; 8.000 dosi de Pfizer a majors de 66 anys pendents de rebre la vacuna; i més de 2.000 dosis destinades a col·lectius pendents menors de 60 anys.

Respecte a Moderna, 36.000 dosi seran per a la primera dosi de persones de 51 a 59 anys. A més, prop de 6.400 dosi es destinen a persones en condicions d’alt risc. D’altra banda, es vacunarà amb Janssen a més de 15.600 persones d’edats entre 51 i 59 anys. Finalment, s’administraran 10.000 dosi d’AstraZeneca a persones entre 60 i 65 anys.

La resta, fins a completar les més de 247.000 dosis de vacunes d’aquesta setmana, s’administraran a altres col·lectius en quantitats més xicotetes. Entre elles estan persones d’institucions penitenciàries; usuaris d’habitatges tutelats; i persones en condicions d’alt risc, entre altres.