Les deu paraules que diem diàriament i encara no estan en la RAE

Guasapear, Profa, Caraanchoa, Palabro o Descambiar són algunes de les paraules que ja formen part del diccionari espanyol

diccionario

ANDREA BOLÚMAR.- Les paraules que utilitzem en el nostre vocabulari ens ajuden a expressar-nos en el nostre dia a dia. Quan ens trobem amb la família o amics utilitzem paraules com “planazo” encara que estes encara no estan arreplegades en el Diccionari de la Real Acadèmia Espanyola.

Un “planazo” és aquell pla d’oci que resulta divertit o que resultarà molt bo segons les expectatives de cadascun. No obstant això, hi ha molta diferència del que apareix en la RAE ja que es pot llegir: “Colp donat amb la part plana del matxet, peinilla, espasa o sabre”. Però si ningú utilitza esta paraula per a referir-se al que arreplega el DRAE, no hauria d’incloure’s una nova accepció d’aquesta paraula?

Vegem les paraules que usem en el dia a dia i que no s’han inclòs en el diccionari de l’Acadèmia encara.

  1. Instagramear / instagrameable: des de la seua aparició en la vida dels adolescents (i no tan adolescents) que una foto es torne instagrameable és a dir que és perfecta per a compartir en el nostre perfil. Se sol utilitzar en viatges, restaurants o oci en general que permeta traure una foto i instagramear amb ella.
  2. Fit: ens hem tornat uns addictes al gym i no vam parar d’utilitzar frases amb el fit al mig: exercicis fit, menjar fit… Esta paraula d’origen anglosaxó significa “adaptat/a o apropiat/a” però dista del que ho solem utilitzar ja que per a nosaltres és sinònim de cuidar-se o estar en forma.
  3. Pelazo: Quantes vegades hem dit que eixa xica té un pelazo increïble? Les expressions de La Vecina Rubia ens ha calat profund i dir “tinc pelazo” és sinònim de tindre un pèl bonic, fort i sa. No trobem cap accepció en la RAE i és una pena perquè està en boca de tod@s.
  4. Casoplón: en la RAE apareix casona, mansió però no casoplón. Fa referència a una expressió molt exagerada del que resulta un habitatge molt gran i luxosa, i l’emplaçament de la qual és en una zona privilegiada. Encara no té el seu buit en la RAE, esperem que siga ràpid.
  5. Pisazo: igual que l’anterior s’utilitza per a embaladir els atributs d’un pis per les seues condicions o característiques que ho fan irresistible. Molt comú entre amics utilitzar aquesta paraula per a destacar la bona qualitat de l’habitatge. Expressions com a “quin pisazo” es repeteixen molt quan algú es compra un pis.
  1. Ambientazo: fem ús d’esta paraula quan ressaltem les característiques d’un lloc que pel seu entorn i les persones que ho freqüenten, resulta d’imprescindible visita. Està en boca de molts joves pel que no és d’estranyar que li queden dos dies fora del diccionari.
  2. Flipante: esta paraula s’usa des de fa molts i segueix sense tindre el seu lloc en la RAE. La utilitzem com a sinònim d’al·lucinant, delirant o enlluernador. Qui no ha dit alguna vegada “això és flipante”?
  3. Felixvegano: hi ha persones que segueixen dietes veganes, altres vegetarianes… i totes elles estan incloses en la RAE. Però, des de fa algun temps hi ha un terme que s’usa per a ajuntar les diverses dietes en una, com l’ampliació de la dieta vegana que inclou l’alimentació de vegetals i fruites limitant el consum de proteïnes animals. Això es diu flexivegano.
  4. Poliamor: el concepte es refereix a mantindre relacions amoroses i/o sexuals amb diverses persones alhora, amb consentiment i de manera simultània entre tots els involucrats. D’esta forma, podríem definir que seria com una relació de tres o més, en funció dels pactes.
  5. Brilli Brilli: i per a acabar, este terme de La Vecina Rubia ha fet que més d’un haja canviat en la seua vocalubario la “lluentor” o “brillant” per estar fet de brilli brilli. Esta paraula ho utilitzen des de les xiquetes fins als adults, és un terme que no deixa fora a ningú. El seu significat és estar cobert de purpurina o brillants que criden l’atenció des de lluny.

I tu quines paraules creus que haurien d’incloure’s dins de la DRAE?

Las producciones de Netflix que no debes perderte este mes

Un piercing en la nariz le crea una infección que la deja en silla de ruedas