El plat més universal de la gastronomia valenciana celebrarà el divendres el seu dia gran, el World Paella Day amb un gran programa d’activitats programades.

La iniciativa està impulsada per l’Ajuntament de València juntament amb l’Agència Valenciana de Turisme, Turisme València, FEHV, D.O Arròs de València, Wikipaella i Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca i València Turisme.

El Teatre Rialto, acollirà una taula redona que pren el títol de l’obra teatral de Juan Montañés (Xipell), ‘El Concili de l’Arròs’, basada en una proposició debatuda en Les Corts l’any 1987, amb la qual es pretén convidar al debat i la reflexió sobre la paella com a element cultural i identitari i el valor de la seua preservació i promoció.

La Plaça de l’Ajuntament serà on tindran lloc els actes centrals de la celebració, amb una degustació gratuïta entre les 11.00 i les 13.30 hores , a més l’acte comptarà amb música en directe i animacions audiovisuals, per a reivindicar i difondre el valor de la paella com a element identitari de referència internacional.

També s’exhibiran 14 paelles i arrossos, plats realitzats simultàniament per prestigiosos cuiners arribats de València, Alacant i Castelló, però també per part de el alumnat d’hostaleria i turisme que, sota la direcció del mestre arrosser Juan Carlos Galbis, elaboraran una de les paelles tradicionals i realitzarà pràctiques al costat de la resta de cuiners participants.

D’altra banda, hi haurà un repte solidari on es cuinaran 16 paelles en 16 punts diferents (Repte 15×15 +1) i amb els diners recaptats de les racions de les paelles, es realitzarà una donació a diferents associacions i col·lectius compromesos amb associacions necessitades com és el cas de la Fundació Sindrome de Dravet, Adela CV i Fundació Infantil Ronald McDonald.

Aquests són els restaurants col·laboradors amb el repte:

 

A més diverses capitals del món s’uniran a la celebració amb actes en honor a la paella com és el cas de Tòquio,  Londres, Xangai, Buenos Aires, Sao Paulo,Milà, Bucarest, Estocolm, Madrid, Miami i París, on tindran lloc showcookings, masterclass, i concursos de paelles de la mà dels millors xefs com és el cas de Quique Dacosta.

Un gran esdeveniment únic en el qual ,sens dubte, el nostre plat més internacional serà el vertader protagonista.