robo
Detenidos en la Operación Hipócrates.

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada al robatori de material mèdic especialitzat valorat en 250.000 euros. Els agents van detenir a Madrid als tres presumptes autors d’un robatori comès a l’hospital valencià de Sagunt, el mateix dia en què es van produir els fets, i van recuperar tot el material sostret.

Les detencions s’emmarquen dins d’una macrooperación desenvolupada en tota Europa, coordinada per Europol, centrada en la investigació d’aquest tipus de grups delictius que han originat pèrdues per més de 60 milions d’euros. Esta organització operava en cèl·lules itinerants, de tres i sis membres, que viatjaven per tota Europa per a robar endoscopis que posteriorment enviaven a Sud-amèrica –principalment a Colòmbia-.

Els agents van detectar la presència d’un nou grup criminal operant a Espanya, concretament en la zona del llevant. Després de diverses gestions, els investigadors van acreditar com els ara detinguts accedien a diversos hospitals de la costa llevantina adoptant extraordinàries mesures de seguretat.

L’objectiu de les visites era realitzar estudis previs sobre els centres hospitalaris; avaluaven les mesures de seguretat existents, tals com la presència de vigilants o càmeres de vídeo vigilància, així com la localització dels accessos a les sales en les quals es guardava el material objecte de robatori. De l’estudi d’aquests i altres factors, com l’afluència de pacients, triaven la data i lloc dels seus robatoris al mateix temps que minimitzaven els riscos als quals anaven a exposar-se.

Material sostret durant el robatori.

El dia de la comissió del robatori, els detinguts van acudir proveïts d’elements de disfressa per a passar desapercebuts, tals com gorres i fins i tot un mocador que simulava un vel islàmic. Així mateix, van utilitzar maletes de viatge, en les quals van ocultar els aparells sostrets, per a abandonar el lloc sense cridar l’atenció.

Detinguts a Madrid el mateix dia que van cometre un robatori a Sagunt

Els ara detinguts van accedir a l’Hospital de Sagunt (València) i -després de fracturar les portes que franquejaven l’accés a les àrees d’Endoscòpia, Exploració Neumológica i Neurofisiologia- van inutilitzar els sistemes d’alarma, arribant a arrancar les càmeres de vídeo vigilància instal·lades a fi d’evitar la seua identificació. Finalment, es van apoderar de divers material mèdic tècnic especialitzat de gran valor.

Gràcies a la coordinació policial i a la ràpida intervenció dels agents, els presumptes autors del robatori van ser detinguts a Madrid el mateix dia en què es va produir. Així mateix, el material mèdic sostret, que els responsables del centre mèdic valoren en 250.000 euros, va ser recuperat íntegrament.