Detienen a un hombre de 80 años por provocar cuatro incendios en la Marina Alta
05/03/2021 Alicante.-Sucesos.- Detenido un hombre de 80 años acusado de provocar cuatro incendios forestales en la Marina Alta. La Guardia Civil de Alicante ha detenido a un hombre de 80 años por ser el supuesto autor de cuatro delitos de incendio que han afectado a terreno forestal y otros cuatro de daños a consecuencia de varios fuegos producidos en zonas agrícolas y urbanas en la Marina Alta. SOCIEDAD GUARDIA CIVIL

La Guàrdia Civil ha detingut a un home de 80 anys com a suposat autor de quatre incendis forestals a l’interior de la Marina Alta. El detingut està acusat de quatre delictes d’incendis en una zona protegida. També de altres quatre delictes de danys en terreny agrícola i urbà a causa de les flames.

La Guàrdia Civil de Xaló (Alacant) va iniciar la investigació després de detectar-se diversos incendis que van generar certa alarma social. Tots ells eren en la mateixa àrea: entre els voltants d’Alcanalí i la zona pròxima al riu Gorgos.

Segons les primeres perquisicions, els quatre incendis s’havien originat en una zona de tot just 400 m2. Es tractava d’un espai protegit i catalogat com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC) en la Xarxa Natura 2000. A més, es considerava com un paratge d’alt valor ecològic a Espanya. La seua protecció cercava garantir a llarg termini la supervivència de l’hàbitat i de les seues espècies.

Gràcies al treball conjunt de la Guàrdia Civil amb el Grup d’Investigació d’Incendis de la Conselleria d’Agricultura, es va determinar que els incendis eren d’origen intencionat. Al marge de compartir localitzacions pròximes, hi havia un mateix “modus operandi”. Els horaris dels incendis també coincidien. Per això, es va poder provar que l’autor causava el foc quan eixia a passejar als matins.

L’AJUDA DELS VEÏNS, CLAU EN LA DETENCIÓ

Tal com detalla el comunicat, les exhaustes inspeccions oculars dels efectius; els informes tècnics dels agents mediambientals; i la col·laboració dels veïns van ser tres factors clau per a la investigació. Amb tot això es va poder identificar i situar, en el lloc on s’havia iniciat el foc, a una persona amb els mateixos trets físics en tots els casos.

D’altra banda, l’anàlisi de la informació obtinguda revelava que existia un nexe de connexió entre els fets investigats i altres quatre incendis que havien tingut lloc en la mateixa zona: tres d’ells en terrenys agrícoles i un altre en una zona pròxima a urbanitzacions residencials i cases rústiques de la localitat.