El peligro de extinción de las playas valencianas salta a Madrid con una gran manifestación
La playa de Piles sin arena el pasado mes de junio.

L’alerta porta anys forjant-se: València podria dir adeu a les seues platges davant la pèrdua anual d’arena. I si les costes valencianes es transformen, els madrilenys es queden sense les seues platges més pròximes.

La problemàtica de la regressió del litoral arriba hui a la capital espanyola. El Moviment Cívic ‘Som Mediterrània’ expressarà aquest matí el seu descontentament davant el Congrés dels Diputats.

La plataforma, que exigeix un canvi en la planificació «que permeta recuperar i protegir el patrimoni litoral espanyol» i la reforma de la Llei de Costas, recorrerà els cèntrics carrers de Madrid en senyal de protesta.

L’objectiu d’haver triat aquest enclavament és clar: obtenir una major visibilitat. Tant és així, que el grup ha anunciat que la manifestació començarà a les 12.00 hores en el punt estratègic de la Porta del Sol.

El recorregut passarà per Gran Via, Alcalá i Paseo del Prado. Aquest acabarà amb la lectura d’un manifest davant del Congrés dels Diputats a les 12.30 hores. També es pronunciaran una sèrie de peticions als parlamentaris.

PRINCIPALS PETICIONS DE SOMOS MEDITERRÀNIA

«Des de fa dècades la protecció de la costa espanyola està sent una batalla perduda. Una dolenta planificació i pitjor aplicació està provocant que el mar avance permanentment i erosione més del 60% de les platges del nostre litoral. S’està consintiendo que els ports i embassaments retinguen milers de milions de M3 de sediments, que des de fa milers d’anys ambformaven els arenals i mantenien estable la morfologia de la costa», denuncien des de la plataforma.

Per això, el grup també posa en el focus de la denúncia als ports i embassaments. Segons assenyalen, generen una barrera que empitjora la situació «a conseqüència de la retenció de sediments». Així doncs, reivindiquen actuacions urgents que garantisquen «l’estabilitat i sostenibilitat dels arenals» i que s’adopten mesures per a la regeneració de les platges.

D’altra banda, demanen la suspensió del nou Reglament de Costas. També demanden una planificació en la gestió sostenible dels sediments que es retenen en els ports i embassaments i demanen prioritzar projectes que permeten la regeneració de la costa.