v21

Una delegació de l’Ajuntament de València i de la Generalitat es traslladaran divendres al Ministeri de Foment “per a traure de qualsevol dubte a l’administració central” respecte de les obres d’ampliació de la V21, segons l’alcalde, Joan Ribó, que ja mostrà divendres passat la disposició del consistori a reunir-se “amb qui calga”.

L’Ajuntament reiterarà que no renuncia a l’ampliació a 3 carrils de la V21, i recordarà que el Ple de l’Ajuntament ha instant a “mantindre la inversió” d’esta obra, però “sense arrasar amb l’horta productiva de València i Alboraia”, ha dit l’alcalde. En esta reunió, es traslladarà al Ministeri un estudi on s’arriba a reduir l’impacte sobre l’horta entre un 50% i 60% sobre les pretensions inicials del govern central.

L’alcalde de València ha explicat que proposaran al Ministeri de Foment esta alternativa, amb un menor impacte ambiental i paisatgístic sobre una “horta que és plenament productiva, que és patrimoni de tots els valencians i valencianes, i que hem de protegir, alhora que podrem donar llum verda a una infraestructura que València espera des de fa massa anys”, en referència a l’ampliació del coll de botella que suposa la reducció de 3 a 2 carrils de la via V21 a la seua entrada a València.

Ribó ha explicat que “València no es pot sotmetre a una disjuntiva entre una infraestructura que arrase amb tot al seu pas, o res. I més, quan hi ha alternatives perfectament viables”. En este sentit, l’alcalde ha avançat que hi ha estudis ja realitzats que redueixen l’afecció a l’horta entre un 50% i un 60%, “una proposta seriosa, vàlida, en defensa dels interessos de la ciutat, tant en infraestructures com en conservació del paisatge i medi ambient”.

Cal recordar que tant l’Ajuntament de València com el d’Alboraia (en este cas per unanimitat de tots els grups municipals) han acordat mesures de reducció en l’impacte de l’ampliació de la V21 sobre l’horta. De fet, la moció aprovada en el Ple de l’Ajuntament de València d’este mes d’octubre acorda “instar el Govern Central al manteniment de la inversió estatal aprovada per al projecte d’ampliació a tres carrils de la V21, realitzant un estudi previ que afavorisca la mobilitat col·lectiva i sostenible de futur, desvinculat de tota implicació amb el descartat nou accés Nord al Port de València”. Tal i com ha exposat Ribó, “el que sí cal impedir és la construcció d’un accés Nord al Port, que ompliria de camions els barris marítims, a més de destruir l’horta”.

D’esta manera, segons ha remarcat l’alcalde, “en cap moment es demana paralitzar cap inversió” en l’autovia V21. És més, des de l’Ajuntament s’explica que sol·licitar “un modificat del projecte” no implica haver de repetir tot el procediment, ni retardar excessivament l’obra.

La delegació de l’Ajuntament de València, que acudirà juntament amb la Generalitat al Ministeri de Foment, estarà composada per la regidora de Patrimoni, María Oliver, el regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià, i l’assessor de l’alcalde en matèria urbanística. Està previst que mantinguen una reunió amb el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge.