Tormenta estática: así es el extraño fenómeno que ha inundado Valencia
Una persona circula en bicicleta bajo la lluvia en Valencia. / ROBER SOLSONA (EUROPA PRESS)

Les pluges tornen a la Comunitat Valenciana amb una DANA en “fase de dissipació” segons l’Agència Estatal de Meteorologia. La Depressió Aïllada en Nivells Alts procedent de Canàries aterrarà a València entre la vesprada d’aquest dimecres o dijous.

Davant el risc de precipitacions intenses, Aemet ha decretat l’alerta groga en quasi tota l’autonomia. Les primeres zones en risc seran l’interior de València i Castelló. Allí es preveuen tempestes amb possibilitat de calamarsa a partir del migdia. A més, s’esperen precipitacions acumulades de 20 litres per metre quadrat en una hora que en moments puntuals podrien donar intensitats de fins de 30 mm/h.

A la vesprada l’alerta s’estendrà a tota la Comunitat Valenciana a excepció del litoral de Castelló. Encara que el dia ha arrancat poc nuvolós tendirà a intervals nuvolosos cap a migdia i a nuvolós al final. Durant la segona meitat de la jornada arribaran els ruixats i tempestes que podran ser localment fortes, primer a l’interior i posteriorment en el litoral.

Cara al dijous la DANA se centrarà en la costa valenciana. S’esperen ruixats i tempestes al llarg de la jornada, primer en el litoral, on poden ser localment forts i a la vesprada a l’interior. Per això, a partir d’aquesta mitjanit l’alerta groga solo es mantindrà en el litoral de Castelló, València i nord d’Alacant. A partir del migdia es desactivarà i arribaran unes hores de treva.

COM EVOLUCIONARÀ LA DANA?

El divendres al matí hi haurà intervals nuvolosos i baixa probabilitat de precipitacions febles i disperses en el litoral. A partir de migdia serà nuvolós o cobert amb probables ruixats i tempestes ocasionals.

El dissabte es viurà una situació semblant amb un cel nuvolós o cobert en la meitat nord de València i intervals nuvolosos en el sud. S’esperen ruixats i tempestes generalitzats, principalment a partir de migdia, que poden ser localment forts en la meitat nord.

Per al diumenge tornaran les pluges intenses amb la possible arribada d’un tàlveg polar. Segons destaquen des d’Aemet, és probable que el front continue el seu desplaçament cap al Mediterrani i que l’entrada d’aire fred en nivells mitjans contribuïsca a la inestabilitat que regirà aquest dia. Podran donar-se precipitacions, ocasionalment acompanyades de tempesta, i podran ser localment fortes.