La DANA arribarà amb tempestes molt fortes i precipitacions de fins a 200 litres

AEMET activa l'alerta taronja en la Comunitat Valenciana per risc important de pluges torrencials

DANA
GRAFCVA7572. LA DAYA VIEJA (ALICANTE), 15/09/2019.- Un vecino de la población alicantina de La Daya Vieja circula por una calle de lpueblo tras las inundaciones que ha provocado la Gota Fría que azota la Comunidad Valenciana.EFE/ Manuel Lorenzo

Durant la nit del dilluns al dimarts, una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) se situarà sobre el sud-oest de la Península desplaçant-se posteriorment cap a l’àrea mediterrània. Esta configuració en nivells mitjans i alts de l’atmosfera anirà acompanyada, en nivells baixos, d’un procés de ciclogénesis (desenvolupament de baixes pressions en superfície) que s’iniciarà en el nord d’Algèria, estenent-se les baixes pressions entre el dimarts i el dimecres pel Mediterrani occidental cap al nord-est peninsular.

Com a conseqüència de l’evolució descrita s’esperen precipitacions localment fortes i persistents en àmplies zones del terç oriental peninsular i Balears. Les precipitacions podrien arribar a ser torrencials durant el dimarts 22 en punts del litoral català i nord de la Comunitat Valenciana. El dimecres 23, la zona més probable de precipitacions més intenses correspon al nord-est de Catalunya i també a punts de l’àrea cantàbrica.

És probable que les majors quantitats de precipitació acumulada al llarg de l’episodi es registren en el nord de la Comunitat Valenciana, Balears i, sobretot, a Catalunya, on es podran acumular més de 200 mm en algunes zones en tot l’episodi.

També caldrà tenir en compte el temporal marítim entre la façana mediterrània peninsular i Balears, aconseguint el vent fort i fort onatge als litorals i zones costaneres, sobretot al llarg del dimarts.

Xicotetes variacions en la ubicació dels diferents centres de baixa pressió que s’aniran formant en el procés de ciclogénesis faran variar els fluxos de vent de nivells baixos el que podria desplaçar de forma significativa les zones de màxima precipitació.

El dijous 24 és probable que la dana encara romanga en l’àrea mediterrània, persistint la inestabilitat en la zona mediterrània així com en el Cantàbric oriental, encara que amb tendència a disminuir.