temporal
GRAFCVA7344. ORIHUELA (ALICANTE), 12/09/2019.- - La gota fría que azota la Comunitat Valenciana afecta este jueves a la mitad sur de la provincia de Valencia y a prácticamente toda la de Alicante, donde aunque no ha causado daños personales ha obligado a varios rescates y generado problemas de transporte, dejando valores pluviométricos históricos.En la imagen, la entrada Norte de Orihuela por la N-340, cortada debido a las lluvias.EFE/ Morell

L’Agència Estatal de Meteorologia ha activat per a aquest dilluns un avís especial per la presència d’una DANA que provocarà un temporal de Pluja en la Comunitat Valenciana que serà neu per damunt dels 1.000 metres.

Fins i tot el servei de Emergències valencià alerta a la població dels efectes d’aquest episodi de pluges, recordem que els efectes de l’última DANA que va afectar la Comunitat encara són visibles en moltes platges.

Aquesta situació de fortes pluges i neus està provocada per la formació d’una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) a l’interior peninsular. Aquesta es combinarà en superfície amb una zona de baixes pressions entre el nord d’Algèria i el sud-est de la Península, intensificant-se els vents de component aquest sobre el quadrant nord-est, la qual cosa provocarà l’entrada de nou de la massa subtropical i la seua interacció amb la massa polar que s’ha anat estenent sobre la Península al llarg del diumenge i meitat del dilluns.

Les precipitacions més importants, que seran fortes i persistents, s’esperen el dilluns en la meitat nord de la Comunitat Valenciana, extrem sud de Catalunya, Terol i altres zones de l’entorn del sistema Ibèric.

El descens tèrmic entre el diumenge i el dilluns serà notable o extraordinari en gran part de l’àrea peninsular, provocant nevades copioses a partir d’uns 800 o 1000 metres en els sistemes Central, Ibèric i Pirinencs, amb especial incidència a la província de Terol.

És molt probable que al llarg del dimarts la dana es desplace cap al golf de Cadis, estenent-se la inestabilitat cap al sud peninsular i sent poc probable en el nord-oest. Les precipitacions més intenses correspondrien a àrees de l’est i nord-est peninsular desplaçant-se a l’entorn de l’Estret el dimecres. La cota de neu pujarà bruscament de forma important donant lloc a un fort desglaç de la neu caiguda en les hores prèvies.

Fins al dimecres 18 no s’espera que millora la situació meteorològica pel que durant l’inici de setmana la Comunitat Valenciana es trobarà en alerta per la presència d’una DANA que vindrà acompanyada de fortes pluges i un descens dràstic de les temperatures.