Miguelete

La torre del Micalet és la torre campanar de la catedral de València i ofereix unes fantàstiques vistes de la ciutat, i és per això que turistes i valencians i valencianes ho convertisquen en una visita fonamental quan es tracta de recórrer la capital del Túria.

El Micalet és una torre d’estil gòtic valencià, té 51 m d’altura fins a la terrassa, els mateixos que mesura el seu perímetre, i 63 m en total. El Micalet té forma de prisma octogonal i posseeix 207 escalons.

Per la complexitat i llargs anys de construcció va haver de ser dirigida successivament per diversos mestres d’obra; Andrés Juliá, des de 1381, José Franch 1396, Pedro Balaguer (1414, constructor de les Torres de Serrans) i Martín Llobet .

Les campanes del Micalet
Imatge d´ una de les campanes del Micalet

La Catedral de Valencia compta amb tres conjuntsdecampanes, diferenciades pel seu ús, i situats per tant en llocs diferents.

Sobre la coberta del cimborri, es troba l’antiga campana de senyals que està ara en desús.

En la espadaña del Campanar estan les dues campanes del rellotge: la dels quarts, de 1736 i el Micalet, de 1539, una campana destinada exclusivament a tocar les hores, i la major que es va usar en tota la Corona d’Aragó.

A la Sala de Campanes hi ha onze, des del primer moment de la construcció de l’edifici. Es tracta d’un dels conjunts més nombrosos de campanes gòtiques de tota Espanya, amb dues de majúscula gòtica (Catalina i Jaime) i sis de minúscula gòtica, Úrsula, Pablo, Narcís, Vicente, Andrés i María, a les quals s’ha d’afegir el Micalet

Aquestes són les utilitzades per als diversos senyals diaris, festives, de mort i extraordinàries. La més antiga és Catalina, de 1305, fins al moment la més antiga en ús de tota la Corona d’Aragó, mentre que la més nova és Violant, de 1735. Els altres tiples són Úrsula, de 1438, Bàrbara, de 1681, Pablo, de 1489 i Narcís de 1529. De les grans, Vicente és de 1569, Andrés de 1604, Manuel de 1621, Jaime de 1429 i María de 1544.

Només estan automatitzades la dels quarts i el Miquelet per al rellotge; Bàrbara, per als tocs de cor diaris, així com Manuel per al toc de tancar les muralles i María per a les oracions.

Horaris i visites
Vistes desde el Micalet Foto: Wikipedia

La popular torre de El Micalet es accessible tots els dies de l’any mitjançant l’adquisició d’una entrada. Després de les actuacions del Gremi de Campaners Valencians primer i dels Campaners de la Catedral de València després, els visitants poden veure les tres sales del campanar a través de reixes, i pujar finalment a la terrassa.

Tots els matins així com els dies de tocs, la sala de campanes està oberta al públic, sota la vigilància dels Campaners de la Catedral de València.