El coronavirus no da tregua en la Comunitat Valenciana e incrementa los contagios
Trabajadores del hospital La Fé en los exteriores del hospital. / Kai Försterling (EFE)

Els contagis de coronavirus continuen pujant. La Comunitat Valenciana viu a més el seu moment més dur de la pandèmia liderant el nombre de nous casos a Espanya. De fet, en l’última actualització es va superar la barrera dels 6.000 contagis, la segona vegada que succeeix això després dels 6.240 de la setmana passada. Aquesta quantitat de casos representa ja el 17,3% del país i augura que la tercera ona serà la més complexa de la pandèmia.

Davant aquesta situació, són molts els que es pregunten en quin moment s’aconseguirà el pic de contagis. En aquest aspecte hi ha opinions diverses encara que tots coincideixen que gener serà complicat i demanen un nou confinament.

El viròleg i professor d’epidemiologia de la Universitat de Santiago de Compostel·la, Carlos Pereira, creu que el pic s’aconseguirà “a mesurats o finals de febrer”. En una entrevista arreplegada pel diari digital 65ymás, Pereira assegura que és necessari aplicar “mesures serioses com les de la primera onada”. En cas contrari, l’epidemiòleg assenyala que “podem veure’ns en un destret a nivell de les estructures sanitàries i a nivell econòmic”.

En la seua opinió, les actuals restriccions són “insuficients” i “només la quarentena estricta” és efectiva. Pereira té clara la solució per a frenar la tercera ona: “s’ha de repetir la quarentena un parell de mesos”. A més, assenyala que la desescalada ha de fer-se seguint una obertura “gradual i amb controls estrictes”.

“ESTEM EN EL PITJOR ESCENARI”

En la mateixa línia es posiciona el matemàtic de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Santi García Cremades. Aquest ha reiterat en nombroses ocasions la necessitat de confinar a la població.

Segons les seues dades publicades en xarxes socials, els Governs ja “van tard” i s’està en “el pitjor escenari” de la pandèmia. Aquest ha advertit que “cada dia sense actuar afectarà durant setmanes” i ha demanat un augment de les restriccions.

A més, adverteix que “o reaccionem ja o s’aveïna col·lapse”. El matemàtic avança que Espanya podria arribar en dues setmanes a comptar amb un cas cada 100 habitants.

FERNANDO SIMÓN PONE DATA AL DESCENS DE CONTAGIS

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va tornar a comparèixer aquest dijous davant els mitjans on va assenyalar que espera que la situació “se suavitze” en la setmana vinent.

La setmana vinent hauríem de registrar una estabilització o descens de casos si les mesures que les autonomies han decretat des de principis d’any o bé des del 7 de gener han sigut efectives sobre la transmissió del virus. Si aqueixes mesures no han sigut molt eficaces podem continuar esperant un increment de casos més suau. Això anirà posant progressivament a les UCI més ràpid en una situació crítica”.

LA GENERALITAT MARCA L’ÚLTIMA SETMANA DE GENER COM A DATA CLAU

La Generalitat Valenciana segueix la línia de Fernando Simón. Segons ha publicat el diari Levante EMV, informes matemàtics dels quals disposa el Consell afirmen que fins a finals de la setmana vinent hi haurà una tendència a l’alça dels contagis. Per tant, encara es viuran dies complexos. En ells podrien notificar-se entre 5.000 i 6.000 contagis diaris.

A partir de llavors arrancaria una “fase d’altiplà” que seria l’avantsala del descens. Les previsions que remenen apunten al fet que les restriccions del dia 7 de gener es notaran entre 18 i 20 dies després. Per tant, no seria fins a l’última setmana d’aquest mes quan podria començar l’estabilització.