csif

El sindicat CSIF considera que el decret llei sobre plurilingüisme que hui voten Les Corts per a convalidar resulta “insuficient” i “precipitat”, ja que en la pràctica constituix “un pegat”. La central sindical reclama una reforma més àmplia, que garantisca que no es produirà les discriminacions que generava el decret inicial d’Educació.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) demana a Conselleria d’Educació que comence al més prompte possible el diàleg amb la comunitat educativa i no deixe passar els mesos per a, avançat el curs, imposar un altre decret, com ja li ha succeït enguany. El sindicat assenyala que l’Administració ha de vetlar per millorar les competències lingüístiques de l’alumnat sense incórrer en discriminacions, no com en el decret 9/2017.

La central sindical recorda que el TSJ, després del recurs de CSIF, va anul·lar la Disposició Addicional 5 del decret ja que “es priva de manera irrazonable i freturosa de justificació del mateix nombre d’hores d’anglès a l’alumnat que curse un nivell bàsic”. També reconeixia el “clar greuge comparatiu per a l’alumne que opte per major presència del castellà”.

CSI·F explica que entre les rectificacions que ha d’afegir Conselleria al futur decret destacaria que “les certificacions en anglès siguen iguals per a tot l’alumnat de qualsevol model lingüístic”. També que quede garantit que els alumnes de tres anys rebran formació anglés, ja que l’actual estableix entre zero i dues hores.

El sindicat apunta que la falta de previsió de Conselleria ha provocat que nombroses famílies i centres hagen adquirit llibres que ara no els serviran. De la mateixa manera, ha causat que els equips directius hagen estat bloquejats durant els mesos de juny i juliol per falta d’una informació que han rebut l’1 de setembre, amb el curs a punt d’iniciar-se.

La central sindical comenta que esta situació s’haguera evitat si al novembre de 2016 Conselleria haguera atès les al·legacions de CSI·F a l’esborrany de model lingüístic educatiu. Fins i tot si l’Administració haguera actuat des de maig d’enguany, quan el TSJ ja va dictar la suspensió cautelar del decret.