espai dona

La violència contra les dones continua sent una pandèmia global, així és definida per l’ONU que al seu torn afirma que fins a un 70 per cent de les dones patixen este tipus de violència al llarg de la seua vida. En el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, Creu Roja Espanyola reitera el seu compromís amb aquelles dones que patixen o han patit este tipus de violència.

L’organització compta a València amb un equip especialitzat que aborda les necessitats de les víctimes de violència de gènere, a través d’assessorament i acompanyament social, assistència jurídica especialitzada, juntament amb la psicològica a nivell individual i de manera grupal per a afavorir la construcció de xarxes i suport mutu. Durant enguany, ja s’han atès a més de 300 casos a València.

Els menors exposats a la violència també són un col·lectiu prioritari per a Creu Roja. Per a açò, s’estableixen grups psicosocials de foment del vincle matern-filial com la inclinació, la comunicació afectiva, la tolerància a la frustració, la ruptura d’estereotips o la relació amb l’agressor. També s’atén la doble vulnerabilitat a la qual s’enfronten les dones immigrants, organitzant tallers sobre legislació espanyola i els drets que tenen com a dones en el nostre país.

Creu Roja Espanyola realitza diferents projectes dirigits a dones que pateixen o han patit violència de gènere. Un d’ells és el servei telefònic d’atenció i protecció per a víctimes de la violència de gènere, conegut com ATENPRO que presta l’Organització en tot el territori nacional.

Mitjançant este servei les dones víctimes de violència de gènere reben un terminal mòbil connectat les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any al centre d’atenció de Creu Roja, que aporta suport psicosocial de professionals. Actualment, més de 12.390 dones són usuàries actives d’aquest servei en tota Espanya, més d’1.200 en la província de València.

Conscienciació i compromís social

A través de la campanya de Creu Roja Joventut davall el lema ‘Jo trenque la cadena’, es recorda la importància d’actuar enfront de totes les manifestacions de la violència de gènere: física, psicològica, simbòlica, econòmica i institucional, amb la finalitat d’eradicar-la i no fomentar conductes masclistes. Per a açò, els voluntaris i voluntàries de Creu Roja Joventut van a realitzar esta setmana activitats de conscienciació ciutadana en un total de 14 assemblees locals: Torrent, Mislata, València, Aldaia, Utiel, Alzira, Algemesí, Horta Sud, Xirivella, Oliva, Ontinyent, Gandia, Pobla de Vallbona i Camp de Morvedre. A València, l’activitat principal es realitzarà en horari de matí en l’Àgora de la Universitat Politècnica de València, per a sensibilitzar al públic més jove.

Cada vegada més empreses inclouen el suport a les dones víctimes de violència de gènere en els seus plans de Responsabilitat Social. En este sentit, SAV (Societat Agricultors de la Vega) ha signat aquest matí un conveni amb Creu Roja Espanyola per a recolzar el projecte de Dona en dificultat social.