Es diu Koby i va nàixer fa uns mesos a Algemesí. És un robot autònom de desinfecció creat per l’empresa valenciana Proemisa. Amb més de 30 anys d’experiència en el sector de l’enginyeria electromecànica i automàtica, Proemisa ha volgut facilitar la volta a la normalitat generant una línia pròpia de prevenció i desinfecció d’instal·lacions basada en tecnologia de llum ultraviolada UV-C i “Air Flow”.

Koby és totalment autònom i treballa amb velocitat. Aquest robot pot netejar des de despatxos, a habitacions d’hotel o aules escolars, entre molts altres espais. La seua tecnologia permet desinfectar el 99% dels virus i els bacteris d’una estada de 25 m2 en menys de 10 minuts.

A més, també s’encarrega de purificar l’aire interior de les sales. Aquest és conduït a través d’una cambra que elimina bacteris i virus pel mòdul “Air Flow”. Aquesta tècnica ultraviolada per a la desinfecció d’aigua, aire i superfícies es basa en l’efecte germicida de la radiació UV-C. És a dir, la radiació electromagnètica entre els raigs X i la llum visible.

UN MAPA 3D INDICA QUINES INSTAL·LACIONS I OBJECTES DESINFECTAR

Des de Proemisa assenyalen que Koby treballa en silenci. Aquest es pot programar per a quan no hi haja ningú a l’interior de les instal·lacions. El rang d’emissió de llum UV-C no és compatible amb persones. Per això, quant aquest robot detecta moviments o presència humana deixa d’operar.

Els ulls de Koby estan allotjats en una càmera que ofereix un ampli camp de visió i que disposa d’un sensor 3D. A més, el robot munta un escàner làser LIDAR de 360è, és a dir, un sistema de mesurament i detecció d’objectes que realitza la funció de crear un mapa 3D de les estades en temps real. Això permet realitzar una completa navegació autònoma i indicar-li a Koby els objectes i instal·lacions que ha de desinfectar.

Per descomptat, aquesta solució valenciana compleix amb totes les especificacions i normatives en matèria de seguretat de la Unió Europea; així com els estàndards en matèria de qualitat. Existeix també una versió manual de Koby, que té un pes i una altura menor que el seu germà autònom, però amb les mateixes funcions de desinfecció i neteja de virus i bacteris.

ON POT TREBALLAR EL ROBOT KOBY?

Koby està indicat especialment per als sectors empresarials de l’hostaleria, la indústria, el comerç, la sanitat, l’educació i el transport públic.

També per a espais d’ús públic freqüentats habitualment per molta gent. És a dir, des d’hotels o restaurants; magatzems, vestuaris o sales de muntatge industrial; centres comercials, emprovadors, tot tipus d’instal·lacions hospitalàries on la higiene és crucial; aules escolars o biblioteques; així com també autobusos, trens o tramvies, entre molts altres exemples.