Investigadores valencianos crean un prototipo de test alternativo al PCR más rápido y barato
29/09/2020 Test rápido de tipo Point-of-care (POC) basado en nanosistemas con puertas moleculares. Un equipo de investigación coordinado por la Universitat Politècnica de València (UPV) y en el que participan también personal de FISABIO, del Instituto de Investigación Sanitaria La Fe (IIS La Fe) y del CIBER-BBN han obtenido un prototipo de un nuevo test de detección de la Covid-19 alternativo a las PCR "rápido, barato y de fácil uso" y ya han realizado diferentes ensayos, según ha informado la institución académica en un comunicado. SALUD COMUNIDAD VALENCIANA ESPAÑA EUROPA VALENCIA SOCIEDAD UPV

Un equip d’investigació coordinat per la Universitat Politècnica de València (UPV) ha creat un prototip de test ràpid per a detectar el coronavirus. Els investigadors treballen des de l’inici de la pandèmia en la cerca d’una alternativa a les PCR. Aquests test són ara mateix les proves més usades per a detectar el virus pel seu alt nivell de sensibilitat. No obstant això, requereixen d’equips costosos, laboratoris especialitzats i personal expert.

És ací on adquireix importància el projecte de la UPV. Es tracta d’un prototip de test ràpid de tipus point-of-care (POC). Es basa en nanosistemas amb portes moleculars que permetrien detectar en 30 minuts si una persona està infectada de coronavirus. Tot això assegurant a més una prova fiable i senzilla, més econòmica que les PCR.

L’equip d’investigació ha provat ja el test en diferents assajos en els quals també participa personal de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe); i el consorci Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioingeniería, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN).

El sistema s’ha assajat amb pacients del HUiP La Fe i amb persones asintomáticas. Aquest ha demostrat una alta fiabilitat diagnòstica, amb gran sensibilitat i especificitat. Per això des de la UPV afirmen sentir-se “molt esperançats” que el producte arribe al mercat i puga ser utilitzat com més prompte millor per a ajudar a controlar la pandèmia.

Avantatges de les tècniques POC

Segons Ramón Martínez Máñez, coordinador del projecte, hi ha diferents avantatges del nou test. Entre elles destaca “el seu capacitat de diagnosticar en llocs amb infraestructura limitada, sense personal especialment qualificat i sense el requisit de transportar la mostra a una instal·lació centralitzada“.

A més, assegura que les tecnologies de POC “són eines de detecció global per a la vigilància davant possibles nous brots en el futur”. Per això, explica que el seu ús permetria la implementació ràpida de mesures de contenció, la reducció dels temps de resposta, la detecció in situ i l’ús d’un volum de mostra baix.

Com funciona el nou test

El test ideat a València conté suports porosos funcionalizados amb molècules capaces de bloquejar les entrades dels porus. Així, en presència d’estímul extern predefinit, la porta s’obri permetent l’alliberament d’un indicador contingut a l’interior dels porus.

L’equip d’investigació ja ha obtingut resultats preliminars que demostren que és possible emprar seqüències del genoma específiques de SARS-CoV-2 per a activar l’alliberament d’un colorant fluorescent des d’una matriu porosa.

En aquest sentit, Elena Aznar, investigadora del CIBER-BBN en l’Institut IDM-UPV, assenyala que “s’està treballant en diversos aspectes que impliquen la detecció directa del virus SARS-CoV-2 i de seqüències específiques d’àcid ribonucleic (RNA) que indiquen la presència de la infecció i la detecció d’anticossos. Tot això en mostres directament preses del pacient. La detecció es realitzarà mitjançant una simple mesura de la fluorescència del mitjà”, explica.

Segon test per a identificar pronòstics greus

Així mateix, l’equip d’investigadors valencians treballa també en el desenvolupament d’un segon test del coronavirus. Aquest està dirigit a la identificació de pacients amb alta probabilitat de desenvolupar símptomes aguts (pronòstic greu).

El denominat com a “test de pronòstic” s’implementaria primer als hospitals. Amb ell, en tan sols unes hores es podria determinar si el pacient té una variant del receptor del virus que el faça susceptible a aquest i a desenvolupar símptomes severs.

Asseguren que la prova agilitaria notablement el garbellat de pacients. També ajudaria la selecció del tractament i a l’optimització de recursos i llits d’hospital. Per això, es contribuiria a reduir l’impacte soci-sanitari de la pandèmia.