España ultima la vacuna contra el coronavirus: así son los voluntarios que la probarán primero
Científico AFP

El científic Ugur Sahin, responsable de desenvolupar la vacuna contra el coronavirus de la farmacèutica Pfizer, ha pronosticat quan es tornarà a instaurar la normalitat global i es donarà per finalitzada la crisi sanitària que recorre el món.

Sahin, qui també és el director de l’empresa alemanya BioNTech, ha posat l’ull en la temporada de primavera-estiu“Podríem tornar a la vida normal a mitjan pròxim any”, ha explicat.

No obstant això, el científic també ha fet al·lusió al que està per venir. Segons Sahin, les pròximes setmanes seran complexes i la pandèmia s’agreujarà. “Serà un hivern difícil. Empitjorarà abans de millorar”, ha matisat en una entrevista a un mig britànic.

El creador de la vacuna que ja ha demostrat una efectivitat contra el virus del 90% ha expressat a més la seua confiança en ella. “Si la pregunta és si podem detenir aquesta pandèmia amb aquesta vacuna, la meua resposta és sí”, ha detallat. No obstant això, Sahin ha assenyalat que el subministrament no arribarà abans de mitjan desembre i per tant la situació tardarà mesos a millorar.

QUANT TEMPS DURARÀ LA IMMUNITAT?

Respecte al temps d’immunitat que tindran aquells als quals se subministre la vacuna, s’espera que aquesta siga d’un any. No obstant això, els resultats encara no són clars. Segons el CEO de BioNTech, serà en les pròximes setmanes quan puguen donar a conèixer més informació sobre aquest tema.

“Fins ara només tenim pistes indirectes. Els estudis de pacients amb Covid-19 han demostrat que aquells amb una forta resposta immune encara tenen aqueixa resposta després de sis mesos. M’imagine que podríem estar fora de perill durant almenys un any“, ha declarat.

UN CIENTÍFIC D’OXFORD COINCIDEIX EN DATA 

Sir John Bell, professor de la Universitat d’Oxford i membre de l’equip d’investigació de la vacuna, ha coincidit amb Sahin en la data del retorn a la normalitat. La pròxima primavera és quan la crisi sanitària podria donar-se per finalitzada segons aquest assessor del Govern britànic.

Així ho admetia recentment en una entrevista radiofònica a la BBC. “No em sorprendria que arribàrem al nou any amb dues o tres vacunes que pogueren ser distribuïdes”, va explicar. Segons Bell, existeix entre un 70-80% de possibilitat de “que s’aconseguisquen suficients vacunes en el primer trimestre del pròxim any perquè en la primavera les coses comencen a semblar molt més normals”.

Ara caldrà esperar que arranque la distribució de les primeres bovines i puga iniciar-se una campanya de vacunació. No obstant això, serà llavors quan arribe una pregunta clau per a la ciutadania: posar-li-la o no. Cal recordar que Espanya és el segon país amb menys intenció de vacunar-se a Europa. Ara només estarien disposats a posar-se la vacuna un 64% de la població mentre que a l’agost eren un 72%.